Начальник столичного міськуправління освіти і науки Борис Жебровський переконаний, що шкільна форма сприяє підвищенню рівня знань на третину. До того ж дисциплінує й усуває очевидні соціальні суперечності між дітьми. Дискутувати не збираюся. Нині у школі вже кілька років триває процес одягання у форму. І якщо в Києві більш-менш поважають думку «зверху» про суцільне підстригання під один гребінець, то на периферії школу відвідують як кому заманеться. Це і прикро. Бо звикати до форми (а отже, і до порядку) слід з дитинства. Легше буде в інституті, армії. До чого тут вуз? У ньому теж можуть одягнути студентів у однострої.
У столичному національному авіаційному університеті, скажімо, вже готові до цього. Тут давно хотіли ввести єдину форму і тільки цього року отримали дозвіл міністерства. Тепер там усі будуть на одне обличчя: і студенти, і викладачі. Комплекти їм надано можливість викуповувати за 100 євро протягом року-півтора. Сиротам видадуть форму безплатно, а напівсиротам — за півціни.
Якщо хтось висловиться проти обов’язкового носіння «стимулу» підвищення знань, йому для початку запропонують, очевидно, уважно ознайомитися з контрактом, де обов’язково має бути пунктик про безумовне виконання правил і нововведень рідної альма-матер.
І. І.
Від ведучого. А якої думки ви, читачі, щодо введення шкільної (університетської) форми? Чи так вже вона потрібна? Чи задоволені діти і батьки фасоном, якістю одягу, його вартістю? Як ви ставитеся до дисциплінарних і інших заходів стосовно тих дітей, які відмовляються (не мають змоги) ходити до школи в однострої?