Футбол. Чемпіонат світу-2006. Відбірковий цикл. Другий тур. 8 вересня.
Група 1. Андорра—Румунія. 1:5. Вірменія—Фінляндія. 0:2. Нідерланди—Чехія. 2:0. Група 3. Люксембург—Латвія. 3:4. Словаччина—Ліхтенштейн. 7:0. Португалія—Естонія. 4:0. Група 4. Фарери—Франція. 0:2. Ізраїль—Кіпр. 2:1. Швейцарія—Ірландія. 1:1. Група 5. Шотландія—Словенія. 0:0. Норвегія—Білорусь. 1:1. Молдова—Італія. 0:1. Група 6. Австрія—Азербайджан. 2:0. Польща—Англія. 1:2. Уельс—Північна Ірландія. 2:2. Група 7. Литва—Сан-Марино. 4:0. Боснія і Герцеговина—Іспанія. 1:1. Група 8. Швеція—Хорватія. 0:1. Угорщина—Ісландія. 3:2.
Група 2. Грузія—Албанія. 2:0 (Іашвілі, 15, Деметрадзе, 89. На 82-й хвилині з поля вилучено албанця Бекірі). Греція—Туреччина. 0:0.
Казахстан—Україна. 1:2. Голи: Бєлік, 14, Карпович, 35, Ротань, 90+1.
Казахстан: Новиков, Фамільцев, Авдєєв, Ірісметов, Дубинський, Смаков (Мусін, 72), Карпович, Балтієв, Чичулін (Уразбахін, 53), Низовцев, Тлешев (Родіонов, 63). Тренер — Сергій Тимофєєв.
Україна: Шовковський, Несмачний, Русол, Тимощук, Єзерський, Закарлюка, Бєлік (Шелаєв, 90+2), Гусін (Ротань, 67), Гусєв, Старостяк (Воронін, 49), Воробей. Тренер — Олег Блохін.
Попереджено: Карповича, 40, Низовцева, 90+3.
Арбітр — Педру Олівейра Алавеш Гарсіа (Португалія).
Алмати. Республіканський стадіон. 25 000 глядачів.От вам і Казахстан! Тому особливо дивно, що навіть досвідчені фахівці, мов якісь хлопчиська-уболівальники, напередодні матчу своїми хвалькуватими прогнозами принижували нашого суперника. А той влаштував справжній передінфарктний стан мільйонам уболівальників в Україні.
Вишуканою технікою, незвичними тактичними задумками казахські футболісти не відзначаються. Однак продемонстрували бійцівські якості, дисципліну, вміння захищатися і гостро контратакувати. І лише велике везіння врятувало українську команду.
Хоча будемо щирі до кінця. Було їй набагато складніше, ніж суперникові. Важкий поєдинок у Копенгагені, обмаль часу на відновлення, тривалий переліт, зміна годинного поясу — всі ці не вельми приємні чинники нелегким тягарем впали на плечі наших гравців. І варто пошанувати їх, що витримали все це і вийшли з ситуації найкращим чином. Нічия, погодьтеся, була б украй несправедливим для гостей підсумком.
На жаль, не зміг зіграти Андрій Шевченко (щоправда, за кілька годин перед зустріччю він таки прилетів до Алмати, щоб хоч повболівати за своїх). Але досить пристойно зіграв на його місці Олексій Бєлік, який уже давно наполегливо стукав у двері головної команди. Втім, усі наші футболісти дуже старалися і викладалися на повну потужність. За що, зрештою, дістали щедру винагороду — перемогу!
Хоча збірна Казахстану показала, що вдома вона не зніматиме капелюха ні перед ким. І нехай інші фаворити тепер хвилюються, бо цілком реально їм недорахуватися очок на полі казахів. Ну, а наша команда, на щастя, цей іспит уже склала.
Зрозуміло, що Олег Блохін не приховував радості, бо це була перша перемога збірної під його орудою:
— Результатом задоволені. Команда продемонструвала характер і волю до перемоги. Крім того, на результаті позначився досвід. Можна сказати, першу ігрову сесію здали на «добре». Ми взяли чотири очка у двох виїзних матчах і тепер можна спокійно готуватися до поєдинків із Грецією та Грузією. Наче і з замінами вчинив вірно, бо Воронін добре ввійшов у гру, багато бив по воротах, Ротань взагалі приніс нам перемогу. Отож ідемо за наміченим графіком. У товариських матчах я експериментував, перевіряв склад, награвав можливі схеми. Трохи не таланило, щось не виходило... А в офіційних головне — результат, і ми його отримали.
Сергій Тимофєєв:
— Програли сильному суперникові, хоча намагалися не поступитися. В окремих ігрових відрізках ми мали цілком пристойний вигляд. Але заради справедливості варто сказати, що перевага була на боці гостей...
А потім висловилися гравці, удари яких принесли перемогу збірній України.
Руслан Ротань:
— Коли Олег Володимирович випускав мене на поле, то просив потримати м’яча, постаратися виконати диспетчерські функції, «заспокоїти» партнерів точними передачами. Стосовно влучення, то бив не навмання, тому й м’яч полетів саме туди, куди я хотів. Отже, про якусь випадковість не йдеться. Гадаю, що дуже складні і важкі зустрічі в Данії та Казахстані додали нам характеру, загартували команду. А вона, як на мене, вже починає формуватися.
Олексій Бєлік:
— Добре усвідомлював, що, виходячи на поле під сьомим номером, несу особливу відповідальність. Хоча своєю грою залишився не зовсім задоволений. Звичайно, мій точний удар був важливий, додав натхнення, але якби ми на останніх хвилинах не забили переможного м’яча, то й перший гол нікому не був би потрібний. До речі, маю певне відношення і до другого м’яча у ворота казахів. Нещодавно мій друг Руслан Ротань попросив мене купити йому нові бутси. І я це зробив...