Чергова шоста сесія Верховної Ради України пройде під знаком президентських виборчих перегонів. Спрогнозувати, від чого залежатиме ефективність і плідність роботи парламенту, наш кореспондент попросив депутатів із різних фракцій і груп.
Валентин ЛАНДИК, фракція «Регіони України»:
— Лунають пропозиції, щоб до виборів парламент збирався лише для розгляду найважливіших питань — політичної реформи, бюджету. Оскільки решта питань навряд чи зможуть розглядатися у нормальному режимі. Але зовсім закрити Верховну Раду нереально.
Юлій ІОФФЕ, фракція «Трудова Україна»:
— Можливі різноманітні збурення і катаклізми в сесійній залі, коли розпочнеться обговорення політичної реформи. Її противники йтимуть на будь-які кроки. Але в політреформи сьогодні, як на мене, достатньо прибічників. До виборів парламенту треба прийняти зміни до Конституції і на цьому зупинитися.
Андрій ШКІЛЬ, фракція «БЮТ»:
— Вибори президента не є чимось новим для України, але вони стануть вирішальними. Тому кожен закон, кожен виступ у парламенті буде прямо чи опосередковано пов’язаний із виборами. Але це може позитивно вплинути на перебіг сесії і спрямування законів. З’явиться можливість зміцнити соціальний пакет законів.
Ігор ШУРМА, фракція СДПУ (о):
— Якщо парламенту вдасться не  дати втягнути себе у передвиборну агітацію, навіть за малої кількості прийнятих законів це буде позитивний результат. Якщо схвалимо багато законодавчих актів, але дозволимо втягнути парламент у передвиборну вакханалію, ця сесія стане безрезультатною.
Олег ЮХНОВСЬКИЙ, група «Демократичні ініціативи — Народовладдя»:
— З огляду на попередній досвід є певні сумніви щодо конструктивної роботи Верховної Ради. Будь-яке питання, котре розглядатиметься у сесійній залі, переводитиметься у політичну площину. І навряд чи це піде на користь парламенту.
Степан БУЛЬБА, фракція Соціалістичної партії:
— Сподіваюся, Верховна Рада не гаятиме марно час. Хоч які важливі президентські вибори, але дуже багато питань мають бути вирішені негайно.
Юрій АРТЕМЕНКО, позафракційний:
— Ефективність роботи парламенту передусім залежатиме від Голови Верховної Ради України Володимира Литвина. Він має і досвід, і авторитет, і саме зараз час його використати.
Євген ЧЕРВОНЕНКО, фракція «Наша Україна»:
— Пропозиції припинити роботу парламенту до виборів ідуть не з нашого табору, а для того, щоб забрати останню трибуну і можливість адекватно реагувати на недемократичні вчинки влади.
Олександр ГОЛУБ, фракція комуністів:
— Хоча основні політичні сили, які беруть участь у президентських виборах, будуть зайняті суто агітаційною роботою, думаю, на цій сесії зможемо без проблем прийняти низку законопроектів із соціальних питань.
Сергій БИЧКОВ, група «Центр»:
— Сподіваюся, все стабілізується, нормалізується, і парламент працюватиме плідно, враховуючи відповідальність під час президентських перегонів. Дехто зондує можливість паралізувати роботу парламенту іззовні. Але Голова Верховної Ради налаштований по-бойовому. Своє ставлення до здорового глузду і компромісу продемонстрували і всі фракції та групи.
Микола ГАПОЧКА, група «Союз»:
— Президентські вибори — це не питання парламенту. Однак у цей процес втягують і нас, а тому ефективність роботи парламенту до кінця осені буде дуже низька.
Записала Юліана ШЕВЧУК.