генералів, матросів й адміралів, бійців арештантських рот,сестер милосердя й полкових священиків — усіх, хто віддав життя під час Східної (Кримської) війни 1853—1856 років

Підраховано, що вона забрала життя мільйона людей, стала своєрідною репетицією Світової за кількістю втягнутих у неї країн, людських, матеріальних і технічних ресурсів. А також — за охопленою нею територією: від Балтики до Тихого океану, від Білого до Чорного моря. Спочатку війна була Східною — її вела Російська імперія проти Туреччини. Та після вступу в неї Англії й Франції битва перемістилися на півострів і війна стала Кримською.

Рішенням Верховної Ради автономії конкретною датою Дня пам’яті названо 9 вересня, коли російські війська, серед яких більш як 40 відсотків становили українці, після 349-денної оборони залишили Південну бухту Севастополя. Сьогодні до пам`ятних дошок у селі Каштановому Сімферопольського району та в Сімферополі на вулиці Студентській, де знаходилися найбільші госпіталі тієї війни, додалася ще одна — на стіні колишнього шпиталю на вул. Лібкнехта, 4, в адміністративному центрі Криму.

Відбудеться покладання вінків до Долгоруковського обеліска, поминальні заходи на численних кладовищах воїнів, полеглих у Кримській війні, зокрема на відновленому меморіальному комплексі у Петровській балці, а також у Сімферополі, де відкривається ще один меморіал. Фактично заново відновлено церкву Марії Магдалини, котру, як і весь меморіальний комплекс, сьогодні буде передано Сімферопольській і Кримській єпархії. Тут пройде мітинг-реквієм, покладання квітів, відслужать панахиду. Відновлено меморіал і на полі грандіозної Альмінської битви.

... У кожному місті й селищі півострова відкрито виставки, присвячені 150-річчю Кримської війни. 

«Молодь XXІ століття обирає мир». Під таким девізом у Севастополі відкрився міжнародний студентський табір, присвячений 150-річчю першої оборони Севастополя в Кримській війні. Він зібрав нащадків учасників тих давніх подій, що представляють воюючі сторони. Молоді люди Італії, Франції, Туреччини, Італії, Росії, Англії і, звичайно, України — майбутні історики, країнознавці, дипломати, мистецтвознавці рішуче заявляють: «Ми — за мир!».

Молоді посланці миру разом з урядовими делегаціями своїх країн 10 вересня візьмуть участь у заходах з відкриття меморіалів загиблим воїнам, у закладанні скверу «Пам’яті полеглих» біля Каменя примирення. Відтепер юні посланці миру щорічно збиратимуться в Севастополі.