Погодьтеся, захоплена людина завжди звертає на себе увагу. Вона — цікавий співрозмовник, який заражає ентузіазмом і незвичайним поглядом на все, що відбувається. Все це можна сказати про дрезденця Матіаса Шустера, котрий пристрасно розповідає про свої знахідки — листи часів другої світової.
Якось Матіас знайшов два листи з іспанської війни, потім був ще один — у ньому адресант повідомляв гестапо про дії руху Опору в концентраційному таборі. Це стало початком його досліджень, якими він займається вже п’ять років. Потім знайшов звісточки з таборів у Заксенхаузені, Флоссенбурзі, Оранієнбурзі. Усі вони пройшли цензуру, а значить — дозволені до пересилання. Є і багато листів, відправлених із Криму, Сталінграда, інших міст та країн.
— За цими старими конвертами можна простежити хронологію тих подій, місця локалізації воєнної пошти, — каже Матіас. — Їх писали з фронту росіяни, німці, люди інших національностей, багато з них — зовсім ще юні. Кожен лист — відображення епохи, у ньому розкривається внутрішній світ солдатів, їхня психологія. Усе це дає привід для цікавих міркувань, порівнянь і висновків. Так відкриваються невідомі сторінки історії. А це потрібно для того, щоб не повторювати колишніх помилок.
Матіас вважає: щоб краще розуміти одне одного людям різних країн, іноді треба заглибитися в минуле, незважаючи на те, що з часів тієї страшної війни спливло чимало років. Він просить відгукнутися ветеранів другої світової і всіх, хто має інформацію на цю тему, або в кого таке хобі.
Адреса М. Шустера — в редакції.
E-maіl: mtschstr@aol. com