З початку року в Севастополі порушено 230 кримінальних справ, пов’язаних з незаконним оборотом наркотиків, ліквідовано 15 підпільних лабораторій з їх виробництва та 11 наркопритонів. На обліку в соціальній службі молоді стоять 500 осіб, залежних від наркотичного зілля. А за неофіційними даними, їх принаймні всемеро більше...
...От уже восьмий рік у Севастополі діє християнський центр реабілітації «Джерело». А три роки тому в селищі Росошанка центр організував притулок для тих, хто хоче вилікуватися від наркозалежності. Сюди приходять, коли біль, який руйнує особистість, починає брати гору над ефемерним задоволенням від наркотиків. Улітку нинішнього року, вперше за час свого існування, «Джерело» зібрав у Росошанці однодумців — усіх, хто брав участь у його програмах, хто підтримує діяльність реабілітаційного центру.
Наркоманія — хвороба не однієї людини, страждає вся родина, котра має чи то боротися з лихом, чи то змиритися і пристосовуватися до свого чада, якого спіткало лихо. Тому в центрі реабілітації часті гості — друзі і близькі тих, хто спізнав гірке задоволення наркотиків.
Християнська програма реабілітації розрахована на три місяці, а місцем її реалізації Росошанку обрано не випадково. Село віддалене, до міста дістатися важко. Але все одно втікають, рецидиви часті. Однак повторне лікування і реабілітація більш успішні. У «Джерелі» радо приймають і новачків, і тих, хто вже один раз побував тут, але знову зірвався. Приклад сильних, які вже рік-три-п’ять ведуть здоровий спосіб життя, надихає новачків, котрі заплуталися у павутині дурману. У програмах реабілітаційного центру за час його існування взяли участь 150 чоловік, третина з них повернулася до нормального життя.
Недержавний центр реабілітації «Джерело» активно співробітничає з центром соціальних служб для молоді при міськдержадміністрації. Пенітенціарна система направляє сюди осіб, які мають досвід уживання наркотиків, засуджених умовно. Наркозалежні приходять у центр, щоб навчитися відновлювати зв’язки із соціумом після медикаментозного лікування в наркологічному відділенні психіатричної лікарні, з яким «Джерело» теж підтримує ділові контакти.
У севастопольському християнському центрі працюють хлопці, яким добре знайомі проблеми наркотичної залежності, — вони самі свого часу пройшли програму реабілітації в «Джерелі». І хоча існує він на пожертвування, дуже обмежений у коштах, волонтери не втрачають надії, що міська влада візьме центр, який довів ефективність своїх програм, під свою опіку.
 
Севастополь.