Важливо, щоб президентські вибори не посварили країну, а їх результати були отримані так, щоб не виникло підстав їх оскаржувати.
Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі з другим заступником Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джоном Тефтом. Голова ВР поінформував гостя про те, що п’ять із двадцяти шести кандидатів у президенти України працюють у парламенті. За його словами, нині обов’язком Верховної Ради є створення та забезпечення дотримання єдиних правил для всіх кандидатів у президенти. Співрозмовники погодилися, що демократичні цінності мають бути вищими за інтереси якогось одного політика.
Особливу увагу під час зустрічі сторони приділили співробітництву в Іраку. Джон Тефт подякував Україні за миротворчі зусилля в цій країні. На думку Голови Верховної Ради, питання подальшої присутності українського контингенту в Іраку перебуває нині «на вістрі політичної боротьби». Водночас Володимир Литвин засудив прояви тероризму у світі й поінформував про свою ініціативу запросити сто потерпілих від теракту в місті Беслані дітей для реабілітації до оздоровниць Криму, що належать Верховній Раді.
З ініціативи Голови Верховної Ради було обговорено також низку проблемних питань у відносинах між Україною та США. А саме, йшлося про надання Україні статусу держави з ринковою економікою, вступ до Світової організації торгівлі, скасування поправки Джексона—Веніка, вступ до НАТО. Джон Тефт зазначив, що поступове розв’язання цих проблем входить до кола його обов’язків, і підтвердив готовність до активнішої співпраці в цих напрямах.
Учора голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов зустрівся з другим заступником держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джоном Тефтом та послом США в Україні Джоном Хебстом. Під час зустрічі обговорювалося питання майбутніх президентських виборів в Україні.