Президентські вибори — надзвичайно складний і відповідальний етап життя нащої держави. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час конференції Всесвітньої асоціації юристів, яка об’єднує професійні юридичні асоціації зі 140 країн світу. Ставки надзвичайно високі, — додав він, — виборцям складно буде визначитися з вибором з-поміж 26 кандидатів на головну посаду країни. Саме у цей час парламент, «як чутливий барометр», має реагувати на суспільні процеси і водночас не послабляти свою головну роль як вищого законодавчого органу, — зауважив глава парламенту.
Сьогодні, за словами В. Литвина, важливо модернізувати законодавство, що визначає систему політичного життя. Ця правова дія перетворилася на арену гострих зіткнень. З огляду на це, додав він, важливо почути точку зору міжнародної юридичної спільноти з цього приводу.
Голова ВР наголосив також на необхідності міжнародної експертизи українського законодавства в економічній і політичній сферах. І нагадав, що сьогодні вже проводять експертизу вітчизнаного правового поля щодо відповідності стандартам і нормам ЄС. «Нині різні сторони нашого життя регулюють шістдесят тисяч законів. Тому головна проблема сьогодні — якість і системність нашого законодавчого поля», — зауважив він, водночас додавши, що Україні потрібний парламентський контроль за виконанням цих законів.