За чесні і прозорі вибори глави держави
 «Цілком поділяючи думку Голови Верховної Ради В. Литвина «Президентські вибори — це момент істини для українського народу», пропоную таке прочитання: «Створення загальнонаціональної ідеї — це момент істини для українського народу».
Гадаю, що одним із базових пунктів передвиборних програм кандидатів у президенти має стати їхнє бачення перспектив розвитку України. Доцільно, щоб кандидати в президенти, незалежно від партійної приналежності й улюблених ідеологем продемонстрували народу свої інтелектуальні риси і схарактеризували змістовні проблеми в економіці, політиці, соціокультурній сфері. Цілком можливе підписання усіма кандидатами угоди про чесну боротьбу. До такої рамкової угоди треба було б внести пункт про припинення публікації на час виборної кампанії рейтингів кандидатів. Це пов’язано з тим, що незалежних соціологічних служб не існує. А свідоме і цілеспрямоване введення в оману електорату — це вже елемент нечесності».
Володимир ЗАКРЕВСЬКИЙ, кандидат філософських наук, старший науковий співробітник Південного наукового Центру Академії педагогічних наук України.
Одеса.
***
«Найкращий, найголовніший принцип у програмі кандидата в передвиборній боротьбі за крісло президента — це виключити зі свого виступу хвастощі. Мовляв, він усе зробить для свого коханого народу, якщо його оберуть у президенти. Найкраще конкретно сказати: за що боротиметься — за соціалізм чи капіталізм. Третього не дано. І другий принцип: прийняти клятву перед своїми виборцями, що він чесно працюватиме на посаді президента. Про цьому підписати угоду і там-таки вказати: якщо порушить клятву, «тоді нехай мене спостигне сувора кара, зневага і проклін нашого народу». А якщо Президент не зможе протидіяти натиску олігархів, тоді він має чесно про це заявити і негайно піти у відставку».
Михайло ІНОГДА, ветеран-фронтовик, інвалід ІІ групи ВОВ, ветеран праці.
Ріпки
Чернігівської області.
***
«Підписати договір — справа непогана за умови, що всі претенденти на посаду президента будуть приблизно у рівних умовах. А це означає: якщо я, приміром, винятково чесна людина (кандидат на таку посада і повинен таким бути), але в цей час є Головою ВР чи Кабміну, то на час передвиборної кампанії пішла б у відпустку. Інакше будь-який договір марний.
Деякі кандидати замість власних програм вихлюпують море бруду на своїх опонентів. Тут, гадаю, теж жодний договір не допоможе чесним виборам. А кандидата, який поділяє Україну на Захід і Схід, розпалюючи ненависть серед єдиного народу України, я б вважала зрадником.
Для виконання договірних умов на майбутніх виборах ми, виборці, не повинні бути пасивними. Це може сприяти адмінресурсу проголосувати замість нас. Залишають бажати куди серйознішої уваги і списки виборців, де «мертві душі» часто перетворюються на «живих»...
І все-таки, про якого Президента мріє народ України? Насамперед — про гаранта Конституції.
Людмила СЕРГІЄНКО.
Одеса.
***
«Володимир Литвин, безперечно, правий у тому, що неприпустимо для політиків загальнонаціонального масштабу так вести свою «гру» у президентських перегонах, щоб виграти для себе вибори і програти для свого народу суверенну Україну. Голова ВР так само має рацію, коли говорить, що вибори повинні стати змаганням між програмами кандидатів у Президенти і нехай переможе більш реалістична і перспективна.
Однак компроміс зовсім неможливий, і будь-яка домовленість між політиками-конкурентами практично не приведе до консолідації нації і буде досягнута на міжособистісному рівні коштом національних інтересів України. Якщо в українській політиці всі кандидати в президенти є вочевидь слабкими гравцями і ладні «домовлятися між собою», як зозуля з півнем на роль солов’я, то це вже «квартет» за Криловим, де віртуозної музики не почуємо.
Нехай кандидати в президенти скажуть, яка буде їх політика проти тіньової економіки, кланів, регіональної відособленості і багатопартійної різношерстості.
У передвиборній кампанії треба правильно ставити політичний акцент — не на особистості кандидата в президенти і навіть на на програми, а на відповідності того чи іншого політики цій високій посаді.
На жаль, Володимир Литвин відіграє роль усіма шанованого миротворця в парламенті і забув про себе як про потенційно можливого політика нової хвилі. Йому від Бога дано глаголом палити серця своїх співгромадян і вести їх як главі суверенної держави не тільки на творчу працю в ім’я національних інтересів.
Запитаймо: «Володимире Михайловичу, чи не краще Вам заявити про своє об’єктивно законне право бути Президентом для консолідованої нації українців, аніж утішати її «компромісами нежиттєздатних кандидатів».
Валерій РУМІЛОВ.
Корюковка
Чернігівської області.
***
«Головним принципом програми кожного кандидата в президенти України повинне бути його ставлення до існуючої кричущої нерівності в нашому суспільстві. Багаті сталі неймовірно багатими, а бідні, у результаті кримінального привласнення багатими матеріальних благ, стали протиприродно бідними. Що думає кандидат у президенти зробити для подолання такої несправедливості?
Кандидат повинний мати незаплямовану біографію. Це важливо для іміджу нашої країни, авторитету нашого народу. Якими ще моральними якостями повинний відзначатися кандидат? Чесністю і порядністю, справедливістю і твердістю стосовно всіх, незалежно від рангу, батьківською любов’ю і турботою про всіх, байдужістю до надмірного особистого багатства.
Міжнародний авторитет України стрімко падає. Що має намір зробити новий Президент?
Мені незабаром 90 років, і я хотів би ще побачити оновленою нашу стару Україну без мільярдерів і кілерів, без «палацожителів» і бомжів, без благодійників-роботодавців і безправних трудівників. З високоосвіченим, культурним, щасливим народом».
Іван РИЖИЙ, Вінниця.
***
«Піднімати шум, а тим більше скріплювати підписами пакти і угоди про ненапад, це зайвий раз робити із самих себе посміховисько перед світовою громадськістю. Не у всіх кандидатів у президенти є можливість використовувати адміністративний і грошовий ресурси».
Герасим ПОНОМАРЕНКО, Дніпродзержинськ.