Влада Херсона відмовляється від літнього оздоровлення дітей пільгових категорій в окупованому Криму. Лише торік з муніципальної скарбнички виділялося 191,4 тисячі гривень відшкодування половини вартості путівок для 110 маленьких «чорнобильців», сиріт, обдарованих дітей, і понад третину їх відпочивало саме у таборах та санаторіях на півострові. Цьогоріч пільгові путівки планують придбати для 130 хлопців та дівчат, але можливість їх виїзду до Криму навіть не розглядають. Як пояснила начальник виховного відділу міського управління освіти Валентина Поздняк, підставами для такого рішення є неможливість гарантувати безпеку маленьким відпочивальникам (за це переживають насамперед батьки, а не чиновники), а також проблеми з проходженням фінансових розрахунків. Утім, діти від цього не постраждають — до їхніх послуг чимало оздоровниць на Азовському та Чорноморському узбережжі Херсонщини й Одещини.
У свою чергу, Вище училище фізичної культури Херсона вже місяць не направляє вихованців на відпочинок та тренувальні збори до спортивно-оздоровчого комплексу «Зміна» у кримському селищі Понизовка, під Ялтою. Директор ВУФК Леонід Барбін каже, що училище орендує цей комплекс уже півтора десятки років, і протягом цього часу Херсонська облрада вклала в його реконструкцію мільйони бюджетних гривень. Щороку тут набиралися сил майже чотири тисячі талановитих спортсменів-початківців, а також проходили курс реабілітації переможці національних і світових турнірів, олімпійські чемпіони. Тепер їх безпеку в Криму знову ж таки ніхто не гарантує, і до того ж невідомо, як оплачувати утримання «Зміни» після нав’язаного Криму переходу на російські рублі.
Однак втрати рекреаційної сфери на півострові цим не обмежуються. Окрім «пільговиків» та спортсменів, туристичні агенції і навчальні заклади Херсонщини щотижня організовували туди колективні поїздки вихідного дня, виїзди на свята, туристичні походи. Десятки тисяч їх учасників також залишали у Криму чимало грошей, але нині переважна більшість місцевих тур-операторів подібну послугу просто перестали надавати через катастрофічне зниження попиту на неї. Перспектива простовбичити півдня у черзі на блокпостах, а потім кататися Ялтою чи Севастополем під прицілом «зелених чоловічків» нікого не приваблює. Натомість агенції пропонують автобусні тури до Софіївки, заповідника «Асканія-Нова», у Карпати чи подорожі сусідніми європейськими країнами. Там, принаймні, під час відпочинку відсутня загроза під обстріл потрапити чи отримати стусанів та образ тільки за те, що пред’явив паспорт із тризубом.