Фінал нинішніх Всеукраїнських змагань «Шкіряний м’яч», які проходять у трьох вікових групах, цими вихідними відбувся в Судаку серед наймолодших учасників.
Перше місце виборола команда «Вік» (Володимир-Волинський, тренер Віктор Сквіра), друге — «Троєщина» (Київ, Олег Іващенко), третє — «Моноліт» (Ужгород, Володимир Мухлинін).
Найкращими за амплуа визнано: воротаря Сергія Гулюлюка («Вік»), оборонця Андрія Бобошка («Троєщина»), півоборонця Юрія Каганця («Моноліт»), нападника Євгена Листововича (ЗОШ № 3, Жмеринка). Супергравцем турніру названо Ігоря Шапкунова («Батьківщина», Суми).
Президент клубу «Шкіряний м’яч» Андрій Біба відзначив: «Потенціал юних підтвердив, що перспективи розвитку українського футболу значні. Варто лише щоб не тільки в Києві, а й на місцях, в усіх регіонах країни, на рівні міст і районів більше уваги приділяли майбутньому національного футболу. Бо й сьогодні, на жаль, багато обдарованих дітей, перспективних спортсменів залишаються непоміченими».
А нинішніх фіналістів Андрій Андрійович бачить у майбутньому гравцями національної збірної України.
Найвправніших футболістів турніру, яких визначали за результатами кожної гри, нагородили грамотами клубу й пам’ятними призами — красивими й потужними музичними центрами. Геть усі 120 учасників змагань отримали цінні подарунки та сувеніри від численних спонсорів й одразу після урочистого закриття фіналу на запрошення міського голови Леоніда Шремфа гуртом пішли бавитися до престижного судакського «Аквапарку».
Атмосфера спортивного свята запам’яталася особливою душевністю, солідарністю, щедрістю благодійників. Тож усі учасники й організатори цього захопливого національного турніру щиро висловили особливу подяку народному депутатові України, президенту банку «Аваль» Федору Шпигу — головному натхненникові й куратору змагань «Шкіряний м’яч», своєму турботливому генеральному спонсору.
Варто додати, що змагання проходили в унікальній долині, де свого часу Держкомспорту України планував будівництво футбольної бази. Ця справа фігурувала у програмі розвитку національного футболу до 2010 року. Та, на жаль, її не реалізовано.
Разом з гуртом однодумців здійснити це нині енергійно взявся перший чемпіон «Шкіряного м’яча» України, нині керівник одного з найстаріших футбольних клубів країни — «Сурож», заступник міського голови Судака й водночас другий тренер збірної Збройних сил України з футболу Володимир Новіков. Він разом з київськими та кримськими колегами поставив перед собою завдання — збудувати в Судаку дитячо-юнацький спортивно-оздоровчий центр рангу омріяного футбольного «Артека».
Тож нинішня участь команд у змаганнях «Шкіряного м’яча» на цьому унікальному за чарівністю й рекреаційним потенціалом місці, посеред якого протікає прісноводна джерельна річка, стала своєрідним визнанням роботи цього комплексу, розташованого на відстані ста метрів від моря та п’ятдесяти — від «Аквапарку». Тут на чотирьох приморських площинних гектарах можна встановити не менше чотирьох стаціонарних футбольних полів з усіма супутніми інфраструктурами.
Це чудове місце може бути використано також як одна з філій футбольних академій провідних клубів України. А з огляду на те, що цю землю днями буде передано «Сурожу», його енергійне керівництво готове вести мову про це конкретно і предметно вже сьогодні. Бо є всі підстави й можливості переходити від давньої мрії про «футбольний рай» для національних футбольних надій до конкретних справ з її втілення.
Дітям, спортивним талантам і надії України з усіх її регіонів ідея вивести дворовий футбол з підворіть на узбережжя Чорного моря дуже сподобалася. Як і насичена розважальна програма.
Єдиним дисонансом на святі прозвучала інформація про те, що 18 штучних, обладнаних за європейськими стандартами футбольних полів разом з кількома тисячами м’ячів, виділених кримчанам безплатно Григорієм Суркісом, Федерацією футболу разом з Кабміном України... досі не затребувані.
Хоч як дивно, місцеві чиновники не поспішають прийняти цей чудовий і щедрий дарунок. Потрібно лише надати відповідні майданчики для суперполів, однак більшість міст і районів півострова цього не зробили досі. Тож голова Федерації футболу Криму, прем’єр-міністр автономії Сергій Куніцин попередив: хто за тиждень не визначиться з місцем, дарованих футбольних полів не отримає, їх передадуть дбайливішим.
 
Крим.