Через окупацію Криму Росією українці можуть залишитися без найдешевшої риби. Річ у тому, що в районі чорноморського шельфу біля Керчі знаходиться основна зона промислу хамси та кільки, де з жовтня по січень працюють сейнери десятків риболовецьких підприємств Херсона, Одеси, Бердянська, Маріуполя. За путину вони добувають понад три тисячі тонн цієї риби, яку зазвичай купують споживачі з невеликими статками.

Не маючи власної бази для переробки, улови вони також здавали на кримські заводи, але тепер хамса може «перепливти» на російські ринки. Адже РФ фактично закрила прибережну зону півострова для українських суден, і їхні власники губляться в здогадах: що їм робити — чи готуватися до наступної осінньої путини, чи шукати інші місця для промислу.

— Протягом путини наше підприємство виловлювало біля Керчі до семисот тонн хамси, яку здавали в тамтешньому порту. Чи будемо ми працювати там наступного року, ніхто не може сказати. У підвішеному стані опинилися не тільки рибалки, а й весь продовольчий ринок України — як-не-як, обсяги постачання на нього чорноморської хамси і тюльки обчислюються тисячами тонн, і її можливий недобір не може не позначитися на цінах, — слушно зауважує голова риболовецького кооперативу «Рибалки Херсона» Анатолій Довбня.

Начальник управління «Херсонрибоохорони» Богдан Артющик також підтвердив, що ситуація з промислом у водах біля окупованого півострова є абсолютно невизначеною. Зараз це особливого значення не має, оскільки лов риби на час весняного нересту заборонений. А от що буде після нього — невідомо. Якщо до путини ситуація залишиться невизначеною, виникне небезпека, що судна рибалок з материкової України у водах біля Криму можуть захоплювати чи обстрілювати російські прикордонники під приводом «проникнення у територіальні води». Такі випадки, згадаємо, в Азовському морі вже траплялися. 

Тим часом ціни на хамсу і тюльку в південноукраїнських містах уже навіть не поповзли, а стрімко злетіли вгору — з 18—20 аж до 30 гривень за кілограм!

Фото автора.

Рибальські баркаси стали на прикол.