Моя дочка продала земельну ділянку без моєї згоди, хоча я власник ділянки. Як повернути землю?
Олексій МАЙБОРОДА.
Хмельниччина.
У вашому випадку зарадить тільки суд, до якого вам потрібно подати позовну заяву про визнання договору купівлі-продажу земельної ділянки недійсним у зв’язку з тим, що його укладено особою, яка не мала на це право. І не забудьте залучити як третю особу без самостійних вимог нотаріуса, котрий посвідчив договір.
 
Ніяк не можемо із сусідом поділити межу. Річ у тім, що за генеральним планом землі його ділянка частково находить на мою межу, а у свідоцтві про право власності на землю вказані зовсім інші параметри. Як вирішити спір?
Антоніна ПЕКЕЛЬНА.
Житомирська область.
Земельні спори щодо меж земельних ділянок, які перебувають у власності і користуванні громадян, вирішують органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади з питань земельних ресурсів на підставі заяви однієї зі сторін у місячний термін з дня її подання.
Такі спори розглядають з участю зацікавлених сторін, яких має бути завчасно повідомлено про час і місце розгляду спору. Не забудьте взяти із собою документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку.
У разі відсутності однієї зі сторін під час першого вирішення питання розгляд спору переноситься. А повторне відкладання може мати місце лише з поважних причин. Запам’ятайте: відсутність однієї зі сторін без поважних причин під час повторного розгляду земельного спору не зупиняє його розгляд і рішення може бути прийнято і за відсутності сторони.
Рішення надається сторонам у п’ятиденний термін з дня його прийняття з обов’язковим визначенням порядку його виконання. Якщо прийняте рішення вас не задовольнить, доведеться шукати правди в суді.
На запитання відповідала Наталія ХОМЕНКО.