Якщо у Державному бюджеті на 2005 рік не будуть враховані потреби села, то парламент його не затвердить. Таку думку висловив 4 вересня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у Переяславі-Хмельницькому Київської області. Він наголосив, що розробники головного фінансового документа керуються хибним принципом — передбачають зменшити витрати на 10 відсотків у порівнянні з поточним по кожній галузі. А це означає, що це буде не «бюджет розвитку», а проїдання.
Власне, не дивно, що йшлося передусім про розвиток агропромислового комплексу. У ці дні своє двадцятиріччя відзначав музей хліба Національного державного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Отож глава парламенту одразу відгукнувся на запрошення директора музею Олени Жам. Бо, як підкреслив Володимир Литвин у виступі на святі обжинків, яке збіглося в часі з ювілеєм музею, завдяки самовідданій праці подвижників удалося зберегти душу народу, а з нею — віру й надію. Бо «хліб — першооснова життя». Бо він «розумів, що тут буде історія», бо хотів «бути ближче до першовитоків».
І справді, тут працюють істинні подвижники. Скажімо, засновник заповідника і його беззмінний директор Михайло Сікорський нещодавно відзначив 80-річчя, але продовжує розбудовувати своє дітище. У заповіднику створено 27 музеїв, у яких зберігається понад 167 тисяч експонатів.
А директор музею хліба Олена Жам — наймолодша працівниця заповідника — прийшла на зміну своєму батькові, який стояв біля його витоків, але, на жаль, помер минулого року. Унікальна експозиція розповідає про розвиток хліборобської справи від сивої давнини до наших днів. Тут можна побачити знаряддя землеробів ще з трипільських часів. Однак, як зауважила Олена Жам, нестача коштів не дозволяє заховати під дах техніку, якою користувалися селяни ще на початку минулого століття.
Проте, попри всі проблеми, колектив музею не тільки зберігає славні традиції, а й примножує їх. Скажімо, вдалося зібрати 2936 найрізноманітніших знарядь праці. Адже хліб — то двадцятитисячолітня історія людства. Уперше у музейній практиці зібрано унікальну колекцію зерна від періоду неоліту, трипільської, зарубинецької, черняхівської, київської культур до миронівських сортів пшениці академіка Василя Ремесла. Гордість працівників музею — колекція народних обрядів, пов’язаних з хлібом. Бо, як учили діди-прадіди: «На жито, на пшеницю, на всяку пашницю щедрою будь, земле...».
Саме тому, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, вручаючи цінний подарунок Олені Жам, ми маємо чим пишатися і чого вчитися. Головне — зберегти і примножити традиції нашого народу, працьовитого і щедрого.
Щоправда, цього дня йшлося не тільки про розвиток агропромислового комплексу чи музейної справи. Журналісти не обійшли у розмові з главою парламенту й інші актуальні теми. Зокрема, Володимир Литвин сказав, що звернеться до Державної Думи Російської Федерації з пропозицією направити на реабілітацію в Україну сім’ї, які потерпіли під час захоплення терористами школи у Беслані у Північній Осетії.
Водночас, коментуючи інформацію про те, що на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи буде слухатися українське питання, Володимир Литвин зауважив: це буде урок передусім для всіх українців, зокрема для кандидатів на найвищу посаду. Бо не можна допускати, щоб країну постійно «учили демократії».