Так відреагував на запитання кореспондента «ГУ» голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко. Журналісти зібралися на прес-конференцію з нагоди оголошення серед працівників ЗМІ Всеукраїнського конкурсу «Права людини в Україні». Передбачалося, що у прес-конференції візьмуть участь Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова та голова профільного парламентського комітету народний депутат Микола Томенко. На жаль, через зайнятість їх на прес-конференції не було.
Мета оголошеного конкурсу, як зазначали його організатори, — «активізувати діяльність і професійних журналістів, і аматорів та об’єднати зусилля редакційних колективів для більш активного висвітлення правозахисної теми в засобах масової інформації України. Звернути увагу виконавчої влади на проблеми правозахисту в Україні, виконання в повному обсязі нормативних актів законодавчої бази та її подальшого розвитку».
Виходячи з цих засад і було поставлено запитання про порушення «Укрпоштою» прав людини на своєчасне одержання інформації під час доставки передплатних видань. «Укрпошта», як відомо, є монополістом у цій справі.
Голова правління МГО «Міжнародної ліги захисту прав громадян України» пан Едуард Багіров, зокрема, сказав, що до них також надходить багато скарг від передплатників на те, що газети запізнюються на два-три дні, а то й узагалі їх приносять раз на тиждень. Це є кричущим порушенням прав людини на своєчасне одержання інформації. Пан Багіров повідомив, що у своїй практиці вони вже ініціювали кілька судів, але обійшлося тим, що начальника пошти звільняли з роботи та й усе.
— Вже кілька років поспіль, — зауважив Ігор Лубченко, — разом з головним редактором газети «Голос України» Горловим ми воюємо з «Укрпоштою». Керівник цього відомства пан Мухін навіть склав довідку про те, що Спілка журналістів навмисне знущається з поштовиків. Однак у розмові з Президентом України, — продовжив Ігор Лубченко, — було сказано: коли б вам приносили газети один раз на тиждень, ви не передплачували б таке видання. Люди не хочуть передплачувати періодику, бо її не носять.
Оголошений конкурс «Права людини в Україні» проходитиме в чотири етапи і завершиться підбиттям підсумків та врученням нагород 10 грудня 2005 року — в Міжнародний день прав людини. Головою журі конкурсу погодилася стати Ніна Карпачова.