Сьогодні — відкриття шостої сесії парламенту четвертого скликання
У відремонтованих будівлях парламенту ще пахне фарбою і завершуються останні приготування. Однак атмосфера на першому в новому політичному сезоні парламентському зібранні — погоджувальній раді голів комітетів і лідерів фракцій та груп — далека від святкової. І те, що парламентські будні стануть надзвичайно гарячими, одразу на початку погоджувальної ради передбачив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «І все-таки, незважаючи на те, що президентські виборчі перегони нас поділили, Верховна Рада залишається єдиною командою», — сказав
В. Литвин і привітав колег-депутатів із відкриттям нової сесії та нового політичного сезону.
До порядку денного шостої сесії за пропозиціями комітетів і фракцій уже включено понад тисячу законопроектів. Щоб упоратися з наміченими планами, депутатам доведеться працювати у значно швидшому темпі й розглядати щодня щонайменше по двадцять законопроектів. Тоді як на минулій сесії через парламентське сито щодня проходило лише десять—дванадцять нових законів. Нерви у депутатів почали здавати одразу на початку погоджувальної ради. Один із кандидатів у Президенти намагався звинуватити керівництво парламенту в зумисному нехтуванні його законодавчої ініціативи та невключенні до порядку денного сесії законопроектів у його авторстві. І погрожував: «Я вам ще влаштую!» За словами постійного представника Президента України у Верховній Раді Олександра Задорожнього, на погоджувальній раді не раз не витримували нерви і у деяких лідерів фракцій. Зрештою, пролунало дві пропозиції: взагалі закрити парламент до 21 листопада, тобто до завершення президентських виборів, або продовжувати працювати в нормальному режимі, узгодивши порядок денний. Адже чого-чого, а роботи у законодавців удосталь — до 15 вересня уряд має подати проект держбюджету України на 2005 рік, який 20 жовтня має бути розглянуто парламентом у першому читанні. Залишається особливо актуальним і проведення до президентських перегонів політичної реформи. Сьогодні Конституційний Суд має розпочати розгляд проекту конституційних змін, який після висновку КС одразу надійде до Верховної Ради. Найближчим часом у парламенті планують провести і спеціальну нараду депутатів на тему політреформи.
Однак більшість прогнозів на нову сесію у парламентаріїв невтішні. «Боюсь, що нормальної роботи не буде. І не виключаю нічого!» — зізнався комуніст Георгій Крючков. «Мій прогноз негативний. І я погоджуюся з думкою Голови Верховної Ради, що частина депутатів, які водночас є кандидатами у Президенти, намагатимуться використати парламент як передвиборну трибуну, а інші намагатимуться цього не допустити», — сказав Олександр Задорожній. А фракція «Наша Україна» ще минулого тижня заявила про свій намір знову блокувати роботу парламенту.
На погоджувальній раді погодилися про одне: сьогодні після урочистого відкриття шостої сесії парламенту і промови Голови Верховної Ради Володимира Литвина о 12-й годині згідно з указом Президента відбудеться хвилина мовчання на знак солідарності з російським народом у зв’язку з трагедією у Беслані в Північній Осетії. Після цього депутати розійдуться до середи, коли, власне, вже і має відбутися перше повноцінне пленарне засідання парламенту, яке розпочнеться з виступів лідерів фракцій.
З огляду на те, що 16 вересня виповнюється чотири роки з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, голова тимчасової слідчої комісії ВР Григорій Омельченко запропонував у першій половині вересня заслухати у парламенті звіт Генерального прокурора України та парламентської слідчої комісії про результати розслідування убивства Г. Гонгадзе.
А за попереднім порядком денним, який ще має бути затверджений у сесійній залі, у перший пленарний тиждень нової сесії головними темами у парламенті стануть приватизаційні питання та кодекси. Зокрема, розгляд проекту закону про Державну програму приватизації, зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, проект Кодексу України про надра.