Із 605 населених пунктів Закарпаття 188 не газифіковані. Але навіть у газифікованих є дворогосподарства, в яких використовують скраплений газ у побуті через брак коштів на підключення до газових мереж. А це здебільшого малозабезпечені верстви населення.
Саме про це нещодавно голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко написав у листі до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з приводу ситуації, що склалася у сфері забезпечення населення краю скрапленим газом.
«Лише торік в область надійшло 250,84 тонни скрапленого газу, придбаного на спеціалізованому аукціоні, що становило лише 5,45 відсотка річної потреби, яку було заявлено в Міненерговугілля України. Порівняно з 2012 роком обсяги поставок зменшено на 36,1 відсотка, — сказано далі в листі. — Дії Аукціонного комітету призвели до монопольного становища ПАТ «Закарпатгаз», яке нині є єдиним покупцем скрапленого газу для побутових потреб краян. Як з’ясувалося, вищезазначене підприємство не реалізує скраплений газ населенню через власні або орендовані майнові об’єкти, а передає його ДП «Івано-Франківськ-Пропан» для подальшої реалізації».
Крім того, Аукціонний комітет ставить покупцям вимогу стосовно планових обсягів закупівлі такого газу. Покупець подає заявку на той обсяг газу, який доведений йому комітетом, а не який потребує область. В іншому разі покупець не допускається до участі в аукціоні. Такі дії створюють видимість задоволення потреб учасника аукціону в повному обсязі, однак цілком нівелюються реальні потреби споживачів.
«Також потребує врегулювання і питання щодо ціни на скраплений газ. З вересня 2011 року такий газ реалізовувався для побутових потреб населенню за ціною 121 гривня, у вересні 2013-го — 132, а з грудня 2013-го — 145 гривень. І це за того, що ціна скрапленого газу для пільгової категорії громадян та тих, кому призначено субсидії, була цілий рік незмінна — 127,73 гривні. Тож малозабезпечені верстви населення при отриманні субсидії готівкою не змогли себе забезпечити в повному обсязі», — підкреслюється у документі.
Відповідно до поданих заявок до Міненерговугілля України, мінімальна потреба скрапленого газу на 2014 рік для Закарпаття становить 2216 тонн.
У відповіді, яка надійшла від профільного міністра Юрія Продана, сказано, що, за інформацією ДК «Газ України», закупівля скрапленого газу здійснюватиметься ПАТ «Закарпатгаз» на спеціалізованих аукціонах в обсягах, які відповідатимуть кількості отриманих від населення Закарпатської області заявок на постачання.
Стосовно ціни, то з початку 2014 року по сьогодні ПАТ «Закарпатгаз» реалізує балон скрапленого газу для населення краю за 145 гривень, про що було завчасно повідомлено закарпатців через друковані ЗМІ.
 
Ужгород.