Схоже, на нас очікує непроста політична осінь. Боротьба за президентське крісло закручує тугу спіраль інтриги з непрогнозованим сюжетом. Куди там лауреатові Нобелівської премії латиноамериканському письменникові Габріелю Гарсіа Маркесу з його «Осінню патріарха»!
Водночас цікаво, що минулого тижня в епіцентрі президентської гонки вперше опинилися соціологічні служби. А розпочалося все з повідомлення про те, що чотири відомі компанії, які займаються дослідженнями громадської думки, вирішили об’єднати свої зусилля і провести у день виборів великомасштабне опитування електорату на виході з дільниць. Планується опитати 50 тисяч громадян нашої країни щодо їхнього остаточного вибору. У проекті задіяно соціологічні структури, які працюють не тільки з опозиційними, але й провладними кандидатами. Понад те, аби убезпечитись від звинувачень у заангажованості, соціологи вирішили проводити роздільне вивчення громадського вибору і згодом підбити підсумки.
Такого кроку, складається враження, передусім не чекали у штабі єдиного провладного кандидата на посаду Президента. А тому реакція на це повідомлення була доволі нервовою. Вустами і керівника виборчого штабу, і самого кандидата уже ставлять під сумнів не тільки результати екзит-полу, а й самі соціологічні дослідження. Хоча ще напередодні, зокрема російські соціологічні служби, стверджували, що провладний кандидат скоротив відставання від лідера громадської думки до одного відсотка. Така позиція дала можливість опозиційним кандидатам вкотре заговорити про те, що влада будь-що намагатиметься фальсифікувати результати народного волевиявлення.
Водночас хочеться звернути увагу на те, що саме цього тижня минуло п’ять років після вибуху у Кривому Розі. Тоді під час виступу кандидата у Президенти Наталі Вітренко зловмисники кинули у натовп гранату. Обійшлося без жертв. Натомість цьогорічна президентська кампанія уже принесла горе в родини деяких громадян. Нагадаємо: у лікарні швидкої допомоги померла прибиральниця київського ринку «Троєщина», де було організовано теракт з політичним відлунням. А у вівторок помер житель Баранівського району Житомирської області Алік Асланов, про що повідомляла наша газета. Його смерть через самоспалення, за словами народного депутата Павла Жебрівського, також пов’язана з цьогорічними президентськими виборами.
Отож не дивно, що Україна нині перебуває в центрі уваги світової спільноти. Дедалі більше представників, і не тільки Заходу, цікавляться перебігом президентських перегонів. А опозиція просить ОБСЄ вдвоє збільшити кількість спостерігачів на виборах глави нашої держави.
Тому немає сумніву, що нелегке випробування чекає на народних обранців протягом перших місяців шостої сесії Верховної Ради, яка розпочне свою роботу наступного вівторка.