Учора в парламенті відбулося засідання громадсько-політичної консультативної ради при Голові Верховної Ради України, до якої входять представники недержавних громадських організацій.
Такі зустрічі, сказав Володимир Литвин, дають можливість обмінятися думками про події в Україні напередодні виборів. Як повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради України Ігор Сторожук, під час засідання Володимир Литвин заявив: серед різноманітних сценаріїв розвитку подій у парламенті два домінують. Перший — певні групи намагатимуться використати парламентську трибуну в передвиборних цілях. Другий — інші політичні сили протидіятимуть цьому, можливо, аж до зриву роботи ВР. Водночас, переконаний В. Литвин, саме у період виборчого процесу, як ніколи раніше, важливою є конструктивна робота парламенту і його виважена позиція, що повинна сприяти зміцненню стабільності у суспільстві.
Учасники зустрічі обговорили взаємодію громадських організацій з Центральною виборчою комісією та результати громадського моніторингу виборчої кампанії. Зокрема, член ЦВК Микола Рибачук поінформував, що Центрвиборчком, можливо, ініціюватиме внесення змін до закону про вибори Президента України щодо залучення представників українських громадських організацій до участі у виборчому процесі як спостерігачів.
На думку учасників засідання, потребує розв’язання питання про правове забезпечення діяльності громадських організацій. Співрозмовники також зазначали, що, за даними досліджень таких громадських організацій, як Академія української преси, комітет «Рівних можливостей», діяльність забосів масової інформації у висвітленні виборчих перегонів та представлення позицій кандидатів у президенти є збалансованою. Учасники громадсько-політичної ради також обговорили результати моніторингу дотримання виборчого законодавства, прав людини та проведення «екзит-полів» (тобто опитувань) під час виборів президента.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на тому, що «президентом України повинен стати той, кого обере український народ» і висловився за «активніше застосування парламентських механізмів збереження безпосередньої демократії».
За результатами засідання громадсько-політичної ради при Голові Верховної Ради України прийнято рекомендації, які буде направлено парламентським комітетам, міністерствам і відомствам.