Політична реформа потрібна для створення механізму відповідальності влади перед народом. У цьому переконаний кандидат у президенти Анатолій Кінах. Однак на інтернет-конференції, яка днями відбулася в УНІАН, лідер ПППУ зазначив, що протидіятиме спробам здійснити її у вузькопосадових і вузькополітичних цілях.
Наявна парламентська більшість, переконаний кандидат, не здатна ефективно працювати на інтереси суспільства, бо сформована не на ідеологічній основі, а на методах примітивного перерозподілу, торгівлі економічним чи політичним ресурсом. Проте, за його словами, в парламенті є достатньо професіоналів і порядних людей — чудовий резерв для формування справжньої більшості.
Нині колишнього прем’єр-міністра дуже турбує руйнація критеріїв відповідальної та моральної праці посадовців. За його словами, посади перетворилися на предмет торгівлі, вже ніхто не приховує, скажімо, скільки коштує посада голови райдержадміністрації. У А. Кінаха також є великі сумніви щодо спроможності уряду працювати системно і професійно.
Однак, переконаний кандидат на найвищу державну посаду, нині величезна кількість людей в Україні не хоче вибирати між владою, рівень довіри до якої значно низький, та «різноманітною» опозицією, яка рветься до влади. Та й самі рейтинги кандидатів, вважає лідер промисловців і підприємців, не відображають реальних настроїв в українському суспільстві. З огляду на це у нього і виникла ідея іншого, «протилежного крайнощам», сценарію: представляти і спиратися на третю силу — так звану пропозицію. А. Кінах заперечив, що він є запасним варіантом влади на виборах. Третя сила, за його словами, самодостатня і не допустить, щоб її перетворили на кишеньковий механізм.
Сам Кінах, на підтримку якого зібрано близько мільйона підписів, запевнив, що вестиме боротьбу чесними методами: «не за принципом «проти», а за принципом «за»: за чесну державу, за відповідальну перед народом владу.
Той факт, що НДП підтримує на виборах Віктора Януковича, а ПППУ висунула кандидатом його, не вплине, на переконання А. Кінаха, на існування фракції «НДП-ПППУ» в парламенті.
Кандидат у президенти запевнив, що все робитиме для забезпечення консолідації суспільства і держави. І докладе всіх зусиль, щоб виборча кампанія проходила прозоро та демократично, а громадяни країни приймали рішення на основі власного вибору.