Мешканці Південної Пальміри відзначили 210-у річницю від дня народження свого міста.
В Одеси щороку є дві події, що змушують вийти на вулиці, площі, у парки і сквери сотні тисяч її мешканців, до яких прилучаються ще й численні гості з усього світу. Це — Гуморина 1 квітня і День міста 2 вересня.
Скульптурна композиція увічнила... хабар
Делікатні одесити, щоправда, воліють називати отой історичний факт більш благозвучним словом — підношення. А автори унікальної скульптурної композиції, щойно відкритої на вулиці Ланжеронівській, дали їй узагалі благородну назву — «Апельсин, який врятував Одесу». Апельсин був не один — їх було аж три тисячі. І як це заморському фрукту вдалося врятувати Одесу?
...Спорудженню на Чорному морі порту й міста при ньому поклав початок, загальновідомо, імператорський рескрипт, згідно з яким 2 вересня 1794 року й було розпочато відповідні роботи. Та, як мовиться, недовго музика грала. Вже через два роки потому новий государ Російської імперії Павло І зупинив будівництво порту, відмовивши бургомістрові у видачі позики. Припинилося і спорудження житла, згорталася торгівля. Одеський магістрат і тутешнє купецтво почали шукати вихід із становища. Історія замовчує, кому саме спало на думку задобрити царя рідкісними навіть у Петербурзі помаранчами, як тоді називали апельсини. Невдовзі й спорядили до столиці екзотичний вантаж у супроводі унтер-офіцера Георгія Роксоматі. Відповідь самодержця не забарилася: Павло І не лише подякував за гостинець, а й розпорядився виділити Одесі оті 250 тисяч рублів позики, яких не вистачало для завершення будівництва порту...
До численних пам’ятників, встановлених давно і недавно, нині додався ще один — міському голові позаминулого століття Григорію Маразлі, встановлений на оновленій Грецькій площі. А неподалік, на Олександрівському проспекті, постав на повний зріст бронзовий Адам Міцкевич — видатний польський поет, який відбував заслання в Одесі. На п’єдесталі — слова Олександра Пушкіна: «Він мешкав поміж нас... І ми його любили...».
Пахощі квітів і... фонтану
Спочатку — про квіти. Це вже давня традиція: до Дня міста кожен з його районів, ніби змагаючись, готує квіткову виставку. І щоразу дивуєшся фантазії й винахідливості добровільних ентузіастів. Як ось і нині. В Малиновському районі, скажімо, що розгорнув свою виставку в парку імені Горького, своєрідною родзинкою став квітковий літак, до якого залюбки піднімалися трапом дітлахи. У парку Перемоги, де господарювали квіткарі Приморського району, найбільше людей збиралося біля велетенського панно «Ранок Одеси» та експозиції із сотнями найхимерніших кактусів, чільне місце серед яких було віддано «Кріслу тещі». В Київському районі ніхто не міг обминути уквітчаного селянського подвір’я, де пригощали дарами полів і ферм, а в Суворовському — всі подовгу милувалися панно «Мати і дитя».
Утім, у ці дні повітря Одеси насичене пахощами не лише яскравих осінніх квітів. Тут, вірте-не вірте, найвишуканішими парфумами заструмував навіть фонтан (на знімку) у Міському саду. Оригінальний аромат, що поєднує в собі запахи моря й квітучої акації, створено самими одеситами під час спеціального конкурсу, проведеного під керівництвом відомого французького парфумера Кристофора Лакарена.
«Зірки» земні під зірками небесними
Хоча театральна площа, що стала у свята своєрідною сценою просто неба, й доволі простора, та найпередбачливіші одесити 2 вересня зайняли для себе місця тут заздалегідь. Коли ще випаде побачити, почути ціле сузір’я всесвітньо відомих знаменитостей! Зураб Соткилава, Ірина Богачова, Володимир Чернов, Тетяна Захарчук, Кшиштоф Беднарек — вже самі ці та інші не менш відомі імена змусили стрепенутися серця справжніх шанувальників оперного й естрадного мистецтва.
А обирати було з-поміж чого. Багато хто поспішив, скажімо, на сольний концерт майстра сміху Геннадія Хазанова в Театрі музкомедії чи на вулицю Дерибасівську, щоб пірнути у джазові мелодії тамтешнього концерту, на стадіон «Продмашу», «окупований» учасниками рок-фестивалю «Пікейні жилети», чи до кінотеатру «Одеса», де в розпалі фестиваль нових польських художніх фільмів...
Та хай би хто де 2 вересня був, пізно ввечері всі висипали на прибережні пагорби, заспішили на причал морвокзалу. Щоб не пропустити традиційний уже, але завжди такий грандіозно-приголомшливий святковий феєрверк.
 
Одеса.