Робота з Об’єднаними Арабськими Еміратами дає змогу оптимізувати податки
ОАЕ — не тільки туристичний центр. За рахунок низьких мита і податків українським компаніям дуже вигідно торгувати з ними. В Еміратах уже працює постійна виставка наших товарів, а для зближення двох країн організовуються виїзні форуми.
Чи знаєте ви, скільки коштує Ірландія? А Великобританія? Перша країна дісталася голландському бізнесмену за 14,8 млн. дол. Другу купив «місцевий» співак Рід Стюарт за 33 млн. дол.
Острови з такими назвами і ще 218 названих на честь інших держав світу продаються в одному з еміратів у складі ОАЕ — Дубаї. Місцевий наслідний принц і за сумісництвом міністр оборони вирішив посередині Арабської затоки створити «восьме диво світу».
У його складі насправді два проекти. Перший — «Карта світу» — наче спеціально створений для вивчення географії. Якщо дивитися з космосу, то всі 220 штучно створених островів за формою і розташуванням нагадують реальну політичну карту.
Країну, котра до вподоби йому, зможе викупити кожен бажаючий, зокрема й виходець з України. Якщо, звичайно, будуть гроші та бажання виконувати умову — всі будівлі, що їх зводитимуть на окремо взятому острові, мають відбивати національний колорит країни, на честь якої його названо.
Другий проект також зводиться посередині Арабської затоки в Дубаї. На відстані 22 км один від одного насипають два острови, які за формою нагадують пальми. В довжину дерева сягатимуть від п’яти до семи кілометрів. Перший острів буде готовий уже наступного року, другий — 2007-го.
«Пальми» стануть місцем громадським. Хоча й там можна буде купити собі приватні апартаменти чи магазин, територія буде забудована розважальними закладами. На першому острові розташуються 40 готелів, яхт-клуби, вілли, магазини і ресторани. На другому — найбільший на Близькому Сході морський акваріум.
«Восьме диво світу», безумовно, додасть нових кольорів до і так екзотичного вигляду ОАЕ. Подумати тільки, лише в Дубаї, другому по значущості серед семи еміратів, 160 готелів, один з яких — найвищий у світі. Заявити, що країна займається туризмом, — не сказати нічого.
Що ще ми знаємо про ОАЕ? Як і в деяких інших країнах Близького Сходу, історія добробуту країни почалася з моменту відкриття там родовищ нафти. Але вже енергоносії становлять лише 8 відсотків у структурі ВВП країни. За останнє десятиріччя в еміратах розвиваються електроніка й електротехніка, металургія, машинобудування і легка промисловість. Основні ж гроші надходять з-за кордону.
Територія ОАЕ густо всіяна вільними економічними зонами. Додати до цього відсутність обмежень на пересування капіталів, і стає зрозумілим, чому тільки у ВЕЗ «Джебель Алі» (емірат Дубай) мають свої офіси порядку трьохсот із корпорацій світу з групи 500 найбільших. Максимальна ставка податку в цьому місці становить лише 4%. А мита в ОАЕ не перевищують 5%. Завдяки ж вдалому розташуванню звідси зручно вести фінансові операції і на Близькому Сході, і в Африці.
У січні минулого року між нашими двома країнами підписано угоди «Про сприяння і захист інвестицій» та «Про запобігання подвійному оподатковуванню та попередження ухилення від сплати зобов’язань по податках на доходи і капітал». Вони заклали основу для вигідної торгівлі і спільної роботи ОАЕ та нашої держави.
Уже є перші результати. Офіційно діючий в Еміратах державний «Україно-російський торговий центр» завозить звідти в Україну автомобілі за цінами, на 13—18% нижчими від салонних. І досягається це не за рахунок тіньових схем, а через легальні механізми оптимізації витрат. Особлива економія під час купівлі дорогих автомобілів — Тоуоtа, Lexus, Cadіllac. Toyota Ргадо в Україні буде дешевша на 10 тис. дол., а Land Cruіser — уже на 15 тис. дол. За бажанням, клієнту підберуть комплектацію машини, а також продадуть її у кредит.
У списку перспективних напрямів роботи — експорт-імпорт, спільні проекти в переробці та транспортуванні нафти і газу, геолого-розвідувальні роботи, реконструкція портів. За оцінкою Мінекономіки, уже сьогодні українські підприємства можуть поставляти в ОАЕ обладнання для електроенергетики, іригації, транспорту та будівництва.
Для цього торік створена необхідна інфраструктура. Уже згаданий центр офіційно представляє інтереси вітчизняних компаній по всьому Близькому Сходу. У «Джебель Алі» функціонує український Торговий майданчик, де можна пропонувати товари і послуги, укладати договори, проводити акції, працювати із замовниками. Центр за потреби організує окрему експозицію й інформаційну підтримку.
У вересні він проведе форум-конференцію в Дубаї, де арабські представники ділового світу Близького Сходу зможуть ознайомитися з можливостями наших підприємств. Українська делегація поки що формується. До її складу увійдуть депутати, представники міністерств, обл- і міськадміністрацій, банків і компаній. За п’ять днів роботи вони особисто відвідають бізнесові центри кількох еміратів.
У рамках форуму буде проведено «круглий стіл» на тему «Правові аспекти експортно-імпортних відносин між Україною та ОАЕ». На ньому представники судових органів двох країн розкажуть про тонкощі законодавства в регулюванні відносин двох країн і дадуть практичні рекомендації щодо розв’язання податкових спорів в Україні та ОАЕ.
Анатолій НАЛИВАЙКО,народний депутат України.