Завтра в Копенгагені національна збірна України з футболу вирушає в чергову важку подорож, мета якої —вихід до фінальної частини чемпіонату світу-2006 в Німеччині. За традицією представники ЗМІ на динамівській базі в Кончі-Заспі, де квартирувала наша головна команда, зустрілися з її наставником Олегом Блохіним і капітаном Андрієм Шевченком. Першим розпочав спілкуватися форвард.

— Чи не втратили мотивацію грати за збірну?

— Я дуже хочу виступати за збірну і збираюся в ній грати й надалі. Проте іноді виникають проблеми, через які я не можу приїхати. Я люблю свою країну й охоче виступаю під її прапором.

— У Ньюкаслі проти англійців ви провели на полі 52 хвилини. Чи здатні витримати всі 90?

— Про такий час мав домовленість із тренером. Тоді це було продиктовано недостатньою фізичною підготовкою, адже чемпіонат Італії ще не розпочався. На сьогодні мої фізичні кондиції набагато ліпші.

— Як ставитеся до критики, яка лунає на вашу адресу останнім часом?

— Я не проти критики, якщо вона об’єктивна.

— Тепер суперником «Мілана» буде донецький «Шахтар»...

— Дуже не хотів грати проти українських клубів, та що поробиш — такий результат жеребкування. Керівництво «Мілана» інформоване, що «Шахтар» очолює дуже амбітний президент, який робить максимум для того, щоб його команда досягла успіху. «Шахтар» підписав контракти з непоганими футболістами. Гадаю, грати проти нього буде важко.

А потім слово взяв Олег Блохін:

— Маємо неабияку халепу з травмованими гравцями. В зустрічі з Данією не зможу розраховувати на Федорова, Чечера, Матюхіна. Окрім цього, температура в Ротаня, Назаренко захворів на ангіну. Маю надію, що дехто з них відновиться до матчу, а якщо ні — поїдемо до Данії, маючи 14 гравців. Інша проблема — захист. Ви самі бачите, скільки травмованих. Зрозумійте, я не виправдовуюся, а констатую тільки факти. Якщо в клубах лікарі не турбуються про здоров’я своїх підопічних, то у збірній вилікувати гравця за п’ять днів до матчу неможливо. Мало того, сьогодні ми маємо припинити вживання будь-яких фармакологічних засобів. Бо якщо завтра гравець ще застосовуватиме препарати, може «згоріти» під час допінг-контролю.

Однак попри все настрій у команді добрий, певне психологічне піднесення спостерігається після виходу «Динамо» і «Шахтаря» до Ліги чемпіонів. Однак з’явилися певні проблеми з дніпропетровцями.

— Що скажете про данців?

— У них також проблема з центральним захисником. Я спостерігав за Данією на чемпіонаті Європи. Ми переглянули дванадцять матчів з участю скандинавів, отже, буде зроблено відповідні тактичні установки, а надалі все залежатиме від виконавців.

— З якими проблемами під час роботи у збірній довелося стикнутися вперше?

— Найбільша — час. Коли до матчу залишається кілька днів, поліпшити фізичний або психологічний стан футболіста дуже складно. Тому основну підготовку слід проводити у клубах. Дуже розчарувала робота клубних лікарів. Не розумію, як можна обслуговувати гравців, щоб у них була ангіна в занедбаному стані. Але наголошую, що від своїх обіцянок не відмовляюся. Тому прагнутиму довести справу до кінця. На півшляху зупиняються слабаки. Таким себе не вважаю.

Я вже казав про певні проблеми в обороні, але експерименти закінчилися. Виходитимемо з того, що маємо. Дуже погано, що в українському футболі сьогодні засилля легіонерів і дуже мало гравців, на яких я можу розраховувати. Потрібно впроваджувати ліміт на легіонерів. Утім, я не боюся відповідальності. Програємо чи виграємо ми в Данії, я все одно намагатимуся вивести команду до фінальної частини чемпіонату світу. Хочу побажати всім нам успіху і витримки.