1 вересня в Сімферополі відзначали новосілля дві кримські школи: перша на півострові українська школа-гімназія і ще одна, п’ятнадцята, школа з кримськотатарською мовою навчання.
«Жити! Розвиватись! Процвітати!» Це гасло українською й латиною викарбувано золотими літерами на фронтоні української гімназії. «Ключі від нових шкіл отримують у День знань 51 педагогічний колектив і 15 тисяч школярів. Однак ваш навчальний заклад серед освітніх новобудов займає особливе місце. Навчання і виховання молодих талантів — ось які два крила повинні піднести сучасне шкільництво, яке грунтується на давніх традиціях української національної школи. Немає сумніву, що гімназія стане потужним осередком освіти, де пануватиме рідна мова, яка у всі часи і для всіх народів була ключем до душі нації», — проголосив присутній на святі Президент України Леонід Кучма.
Він передав символічний ключ від новозбудованого храму науки та ключ від шкільного автобуса директорові гімназії Наталії Руденко, провів першокласників до класів, подарував учням книгу «Україна — не Росія» з власним автографом та поспілкувався з юними журналістами шкільної газети «Гімназія — Час».
Про хід справді ударного, без жодних порушень технології, будівництва суперсучасного приміщення для гімназії в Сімферополі з державною мовою викладання «ГУ» регулярно повідомляв протягом року: з серпня 2003-го, відколи гімназію почали зводити під патронатом Президента України.
Це справді довгоочікуване свято не лише для 672 учнів та їх наставників, які сім років тіснилися в непристосованому приміщенні колишнього дитсадка. Радість на обличчях присутніх — керівників  держави й автономії, гімназистів, їхніх батьків і рідних, усіх причетних до справді знаменної події в житті півострова, зрозуміла кожному. Пишатися є чим: на трьох гектарах території вчасно й на рівні світових стандартів виплекано ошатний комплекс з власним зимовим садом, музеєм, художньою галереєю, кабінетами психологічного розвантаження й фізіотерапевтичним, стадіонами, двома плавальними басейнами, хореографічними, гімнастичними залами, де заняття проводитимуть олімпійські чемпіони. Такі само унікальні й студії флористики, народної творчості, радіорубка, відеотека, книгосховище, актова зала, яка легко перетворюється на конференц-залу, кіно- чи драмтеатр.
...Нічим зовні не поступається сімферопольській українській гімназії й 12-річна школа з кримськотатарською мовою навчання. Тут нині святкують вселення в основний корпус на 500 місць. А до наступного першого вересня здадуть другий корпус на 200 місць зі спеціалізованими класами, просторими актовою залою, їдальнею й бібліотекою. У новій школі відкриють також групи дитсадка та підготовчі для дошкільнят.
Сімферополь.