Києво-Могилянська академія була і є другим — після Києво-Печерської лаври — золотим стовпом української державності, наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час привітання із вступом на перший курс та до магістратури студентів цього національного університету.
Саме Києво-Могилянська академія, зазначив глава парламенту, вирізнила чіткий гордий національний профіль державотворців, мислителів, духовних провідників, які заклали потужні генетичні корені українства. Відродження КМА засвідчує, що Україна повертається до своїх першовитоків, забезпечує безперервність історичного поступу.
Зіткнення у жорсткому глобалізованому світі, переконаний Голова ВР, можуть бути за двох обставин: за сировину, а понад усе — за питання культури та історії. І той народ, який має велику історію і знає її, заслуговує на повагу, підкреслив глава парламенту.
Тому нині, на переконання Володимира Литвина, Україні вкрай потрібні професіонали, люди з глибокою історичною пам’яттю, які стояли б на сторожі духовності України. Бо без цього не може бути незалежної держави з гордим ім’ям Україна. До того ж, за словами Голови ВР, треба знати всі героїчні і трагічні моменти. Особливо сьогодні, коли Україна наполегливо шукає своє нове обличчя в умовах президентської кампанії. І це обличчя, додав Володимир Литвин, буде гідним України.