Співдоповідачі Моніторингового комітету Парламентської асамблеї Ради Європи Анне Северинсен і Ренате Вольвенд у вівторок знайомилися з перебігом виборчої кампанії в Донецькій області. Парламентарії зустрілися з представниками політичних партій і громадських організацій, головами територіальних виборчих комісій, керівниками області. «Технічна підготовка виборчих дільниць у Донецьку налагоджена краще, ніж у Дніпропетровську, де ми побували напередодні, — відзначила А. Северинсен. — І цей технічний бік відіграє дуже велику роль. Якщо тут усе гаразд, не виникає сумнівів у результатах виборів, якихось взаємних звинувачень».
Водночас погляди місцевої влади і представників опозиції на президентську кампанію виявилися діаметрально протилежними. «Таке враження, що ми побували у двох різних містах», — зауважила на прес-конференції А. Северинсен. За її словами, під час зустрічі із лідерами політичних партій, більшість з яких виявилися прихильниками Віктора Ющенка, лунали скарги на використання адміністративного ресурсу і нерівний доступ до засобів масової інформації, проведення масових зібрань і зустрічей з виборцями.
— Ми перебуваємо в дуже нелегкому регіоні, тому що Прем’єр-міністр родом із цих місць, він ваш земляк, — зазначила А. Северинсен. — Ми неодноразово казали і керівникові виконавчої влади області, і його заступнику, що створення толерантних умов для опозиції, для всіх претендентів, для всіх кандидатів на посаду Президента тільки підвищить і поліпшить імідж Донецької області. Як приклад цього я наводила проблему із «5-м каналом». Цю технічну проблему потрібно негайно розв’язати, і тільки-но її розв’яжуть, це теж буде на користь іміджу регіону.
Наприкінці вересня до України прибудуть ще п’ять представників Ради Європи, які також цікавитимуться виборами. А ось над відповіддю на запитання, що ж найбільше вразило європейських парламентаріїв, зарубіжні гості замислилися: «Ми вже багато років відвідуємо вашу країну. Тому те, що бачимо, нас уже не шокує».