«Наше шестирічне майбутнє» зменшилося на 28 відсотків: порівняно з 1997-м торік у перший клас пішло майже на 180 тисяч малюків менше. Про це повідомив напередодні нового навчального року Міністр освіти і науки Василь Кремень.
Так, прийом першокласників у Луганській, Донецькій областях та у м. Севастополі відповідно зменшився на 40%, 37% та 38%. Тому, наголосив міністр, ускладнення демографічної ситуації, зменшення контингенту випускників загальноосвітніх шкіл, які закінчать 9-й клас, розпочнеться з 2005 р. і триватиме щонайменше до 2015 р. Відповідно зменшуватиметься і кількість випускників 11—12-х класів. На думку В. Кременя, ситуація виправиться не раніше 2020 р.
Сьогодні перший дзвоник пролунає для 450 тисяч хлопчиків і дівчаток. З них 24 тисячі — кияни. Щоправда, за два тижні до свята знань подали заяви на вступ дитини до школи 20 тисяч батьків. Інші, певне, ще думали, чи віддавати малюка в науку в шість років. При цьому, на думку начальника столичного головного управління освіти і науки Бориса Жебровського, вони не усвідомлюють, як будуть «випускатись» їхні чада у 19 років... Інша проблема — кадрова. До шкіл країни цього року не «дійшли» половина випускників вузів. У столиці — теж така картина. Не вистачає тут 340 учителів молодших класів, біології, фізкультури, праці. І це при тому, що середня зарплата столичних освітян 564 гривні.
Міська влада має намір залучити професіоналів з регіонів, а молодим учителям обіцяють разову матеріальну допомогу...
Постійної дієвої допомоги потребує вся освіта країни. Коли надійде вона від держави у повному обсязі?