Із наближенням відкриття нової парламентської сесії знову набуває актуальності тема політичної реформи. Адже саме на цій сесії Верховна Рада має дати свій остаточний вердикт щодо проекту конституційних змін після його повернення з експертизи у Конституційному Суді.
Два основні політичні гравці вже схрестили свої списи: Прем’єр-міністр Віктор Янукович залишається прихильником проведення політреформи, а лідер «Нашої України» Віктор Ющенко — її противником. За проведення політичної реформи також дружно заявляють усі партії, які підтримують кандидатуру чинного прем’єра. А от самого Віктора Федоровича, за словами керівника його виборчого штабу Сергія Тігіпка, не лякає у політреформі нічого, навіть те, що після внесення змін до Конституції у Президента послабнуть повноваження. «Це залишиться дуже потужна фігура», — вважає С. Тігіпко.
У свою чергу Віктор Андрійович, за яким стоїть найчисельніша фракція парламенту, про повернення до розгляду політреформи слухати не хоче й погрожує знову вдатися до «адекватних» методів. «Нелегітимне проштовхування конституційної реформи викличе адекватні дії», — заявив Віктор Ющенко, як повідомляє його Інтернет-сайт, під час поїздки по Київській області. І пообіцяв, що «адекватних дій» слід очікувати і в парламенті, і поза його межами.
Чинний Президент, як відомо, своєї позиції щодо політреформи не змінював і продовжує виступати обома руками «за». Тож тепер із відкриттям нового політичного сезону на Печерських пагорбах доля політреформи знову опиниться у депутатських руках. Відремонтована сесійна зала до нових вистав готова, а Голові Верховної Ради до «адекватних дій» не звикати.