Наша газета вже повідомляла про відчайдушний крок, на який пішов житель Зеремлі Баранівського району Житомирщини Алік Асланов. Він, облившись бензином, підпалив себе у приміщенні прокуратури району.

Прес-служби, які зазвичай повідомляють навіть про кожне отруєння грибами, у цьому випадку мовчали. Начальство, мабуть, вирішило, що нічого надзвичайного не сталося.

Асланов, якщо казати по-старому, звичайний колгоспник. Обмолотити просив те, що виросло на городі.

Місцеве господарство «Полісся» заборгувало його сім’ї велику суму невиплаченої зарплати. І він пішов до його керівника — просив обмолотити в рахунок частки того боргу. Той відмовив: жнива, мовляв, через негоду й так затягнулися, в господарстві усього два комбайни, один з них несправний. Алік поїхав добиватися правди до прокуратури. Прокурора не було. Через деякий час він повернувся з невеликою каністрою бензину й запальничкою. Знову вимагав розмови з прокурором. Потім чиркнув запальничкою...

Невиплачена зарплата — головний біль керівників області. Цього літа провели кілька кущових нарад з одним питанням: треба негайно повернути борги.

Для обговорення цього самого питання збиралася колегія прокуратури області.

За іронією долі, Баранівський район навіть хвалили: «графік погашення» виконується. Асланов, мабуть, і не здогадувався про це...

Показовий і факт, оприлюднений прокуратурою області: у 2003 році державними інспекторами праці складено 518 протоколів, але суди своїми постановами закрили 191 справу за малозначимістю, 20 — за відсутністю складу адмінпорушення.

Майже 60 відсотків боргу, або 32 мільйони гривень, припадає на сільське господарство. За сумою зарплати, не виданої селянам, область, як зазначалося, серед «лідерів» — на другому місці.

Хоч як це парадоксально, виробничі показники і фінансове благополуччя трудівників не зовсім стикуються. Так, Овруцький район на Поліссі серед кращих за врожаями. І водночас у 18 сільгосппідприємствах із 25 зарплату виплачують невчасно. В 11 з них її затримують більш як на півроку. Це за того, що середній заробіток у сільгосппідприємствах району 157 гривень. А є й такі господарства, де виходить по 70—90 гривень, і ті не можуть вчасно виплатити. Яка в перспективі буде в людей пенсія? Але звідки візьметься більша зарплата, якщо з прибутком спрацювали лише шість сільгосппідприємств району...

...Зеремля — село особливе. Після аварії на ЧАЕС тут було споруджено понад сто житлових будинків для переселенців, які давно стали своїми. Колись, згадують, у господарстві справи йшли непогано. Тепер — як у «більшості». І в Аліка Асланова, який і раніше не раз домагався справедливості, здали нерви. Тому його дружині доводиться ламати голову над тим, як дати раду п’ятьом дітям. Рустаму, найстаршому, — 16 років, Діані — 13, Петрику — 8, Марійці ще п’яти нема, а Валентину всього 5 місяців.

 

Житомирська область.