Проблеми нацменшин слід вирішувати залежно не від рівня організованості тієї чи іншої громади, а від об’єктивної оцінки їх потреб. Про це йшлося учора під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Рольфом Екеусом. За словами Володимира Литвина, законодавство у сфері міжнаціональних відносин, мовні та релігійні питання є надзвичайно чутливими, тому всі політичні кроки у цьому напрямі мають бути виважені. Саме так, наголосив Голова Верховної Ради, намагається працювати український парламент.
Відносини між Україною та ОБСЄ Рольф Екеус назвав теплими й сердечними. Він висловив зацікавленість законодавчою роботою у сфері міжнаціональних відносин та релігії. Адже, за його словами, у деяких регіонах світу міжрелігійні відносини вийшли за межі нормальних і становлять загрозу безпеці.
Володимир Литвин поінформував Верховного комісара ОБСЄ про те, що у Верховній Раді готують нову редакцію закону про національні меншини. Мета —наблизити законопроект до сучасних реалій та демократичних критеріїв. Нещодавно у сфері міжнаціональних відносин Верховна Рада прийняла закони про громадянство, про біженців, про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, про еміграцію. А в комітетах готують проекти законів про статус кримськотатарського народу, про національно-культурні автономії національних меншин та про реабілітацію жертв політичних репресій. За словами Володимира Литвина, дуже важливо не лише прийняти, а й домогтися виконання цих законів.
Голова Верховної Ради також сказав, що сьогодні проблемою є й існування українців в Україні. Зокрема, йшлося про функціонування української мови. «Слід не примушувати, а створювати умови для вільного вибору людьми тієї мови, якою вони хочуть розмовляти», —зазначив Володимир Литвин.