Міністр освіти і науки України В. Кремень, президент Товариства Червоного Хреста України І. Усіченко та глава Київської регіональної делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста Пол-Анрі Арні підписали угоду про співпрацю у сфері міжнародного гуманітарного права (МГП).
У нинішньому світі, що стає дедалі жорстокішим, найбільше бракує чуйності, милосердя, уваги до людини. Усе частішими стають факти нехтування її здоров’ям, гідністю і навіть правом на життя.
За таких умов Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та його невід’ємна частина —Товариство Червоного Хреста України — спрямовують свої зусилля на захист честі особиcтості, допомогу найбільш незахищеним громадянам й виховання справжніх гуманістів.
Ратифікувавши Женевські Конвенції та Додаткові протоколи до них, Україна взяла на себе зобов’язання щодо поширення знань з МГП. Це передбачає запровадження в загальноосвітніх навчальних закладах України модульного курсу «Досліджуємо гуманітарне право»
Його програма розрахована на школярів 13-18 років і завдяки оригінальній методиці успішно викладається у навчальних закладах майже ста країн світу і вже більш як у 200 українських школах.
Суворо дотримуючись нейтральності та неупередженості,  Червонохресний Рух не допускає жодної дискримінації за національною, расовою, релігійною, класовою ознакою або політичними переконаннями. Він лише намагається полегшувати страждання людей, і передусім тих, хто найбільше цього потребує.
А щоб зберегти загальну довіру, Рух згідно з принципом нейтральності не може приймати будь-яку сторону в конфліктах і вступати в суперечки політичного, расового, релігійного або ідеологічного характеру.
І, нарешті, Рух незалежний. Тобто національні товариства, надаючи допомогу своїм урядам у їх гуманітарній діяльності і дотримуючись законів своїх країн, повинні, проте, зберігати автономію, щоб мати можливість діяти відповідно до основоположних принципів Червонохресного Руху.
Переконує в цьому і повсякденна практика роботи організацій та активу Національного товариства з надання допомоги інвалідам, хворим похилого віку, безпритульним дітям, біженцям, багатодітним сім`ям, потерпілим внаслідок надзвичайних ситуацій.
Щороку більш як 3 200 сестер милосердя обслуговують вдома майже 300 тисяч немічних громадян. Діють 486 центрів і кімнат медико-соціальної допомоги і понад 800 банків одягу та пунктів прокату. Працюють червонохресні лікарні, хоспіси, палати, стаціонари. Створено 400 пунктів першої допомоги у селах.
З 1990 року діє Міжнародна Чорнобильська програма. Чимала увага приділяється активній профілактиці і соціальній підтримці хворих на туберкульоз і СНІД. За останні п’ять років обсяг червонохресної допомоги жертвам стихії, аварій та катастроф становить майже 3 млн. доларів США.
Товариство опікується облаштуванням найменш захищених верств кримськотатарського населення. До кола осіб, які перебувають під опікою Червоного Хреста, потрапили біженці та шукачі притулку. Зокрема, в Києві здійснювалася міжнародна червонохресна програма гарячого харчування біженців, на яку було виділено більш як 400 тисяч доларів США.
З 2000 року починає відлік програма Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з надання допомоги в таборах-ізоляторах для нелегальних мігрантів у Мукачевому, Чопі, Львові. Під час її реалізації надано допомогу у вигляді речей особистої гігієни, дезинфікуючих засобів, медикаментів, одягу, продуктів на 118 тисяч доларів США.
Результатом запровадження міжнародного гуманітарного права стало створення служби розшуку Товариства Червоного Хреста України. Її мета — з’ясування долі членів роз’єднаних сімей, які постраждали внаслідок збройних конфліктів, стихійного лиха та інших надзвичайних ситуацій.
Бути поруч з людьми, які належать до найуразливіших верств населення, і всіляко допомагати їм, намагаючись зробити життя найнезахищеніших громадян кращим, — у цьому вбачає своє гуманне покликання Товариство Червоного Хреста України. Адже справжнє милосердя — це передусім конкретні справи.