За попередніми підрахунками, на президентських виборах у Чечні переміг міністр внутрішніх справ Алу Алханов. За нього проголосували понад 74 відсотки виборців. Другим, за даними виборчкому Чечні, йде кандидат Мовсур Хамідов. На третьому місці — Ваха Вісаєв. Схоже, результат нікого не здивував, адже головного суперника промосковського міністра — бізнесмена Маліка Сайдуллаєва зняли з реєстрації, після чого чеченські повстанці оголосили вибори фарсом.
Обравши для себе спадкоємця Кадирова, Кремль активно підтримував Алханова під час передвиборної кампанії: за кілька тижнів до виборів Володимир Путін прилетів до Чечні й разом з Алхановим поклав квіти на могилу Кадирова. А сепаратисти ще до недільних виборів обіцяли вбити Алханова, якого називають «московською маріонеткою».
Новий президент Алханов пообіцяв об’єднати республіку, проте, як зауважують спостерігачі, це аж ніяк не є гарантією миру в Чечні. Мало того, перемога на виборах звучить, як смертний вирок самому Алханову. Як відомо, колишнього проросійського президента Ахмата Кадирова було вбито на початку нинішнього року.
Кореспондент «Таймс», котрий відвідав у день виборів деякі виборчі дільниці, стверджує, що солдатів і стражів порядку там було значно більше, ніж виборців. Надзвичайні заходи безпеки незайві — лише за тиждень до виборів повстанці здійснили рейд на Грозний, унаслідок якого постраждали близько 120 мирних жителів і військовослужбовців.
Уже в день виборів із Грозного надійшло повідомлення про загибель молодого чоловіка, який, за офіційними даними, намагався пронести вибухівку на одну з виборчих дільниць. Коли охоронці спробували його зупинити і перевірити вміст його сумки, він кинувся бігти, і в цей момент вона вибухнула.
Голова виборчої комісії Чечні Абдул-Керім Арсаханов заявив, що вибори відбулися у надзвичайно спокійній обстановці з дотриманням вимог Конституції і закону про вибори президента Чеченської республіки. За його словами, міжнародні спостерігачі вважають, що на дільницях було створено умови для вільного волевиявлення. До того ж жодної офіційної письмової скарги на порушення закону про вибори не зареєстровано.
Однак деякі підстави для сумнівів усе-таки є. «Щодо процедури, то, на перший погляд, усе демократично — люди приходять на виборчі дільниці і голосують», — каже голова правозахисної організації Московська Гельсінська група Людмила Алексєєва. Але «чесними ці вибори назвати не можна — серйозних кандидатів, зокрема московського бізнесмена Маліка Сайдуллаєва, було знято з передвиборної дистанції. Це вже саме по собі нечесно і несправедливо».
Остаточні підсумки виборів оголосять через три дні, проте Алханов уже трохи скорегував свої передвиборні обіцянки. Так, тепер про будь-яку можливість якихось політичних переговорів з Масхадовим і Басаєвим уже не може бути й мови (а ще недавно Алханов був готовий обговорювати з ними мирне врегулювання). Їм рекомендовано здатися міліції. «Народ Чечні давно визначив, кого підтримує, яким курсом хоче йти. Він прийняв Конституцію, проголосував за Основний Закон, котрий передбачає, що Чечня є суб’єктом РФ. Тим, хто досі помилявся, час припинити безглузде кровопролиття, їм, як і передбачено законом, треба звернутися в правоохоронні органи», — заявив Алханов.
Він пообіцяв, що до республіки федеральний центр ставитиметься інакше, ніж до інших суб’єктів, і повідомив, що саме на зустрічі з ним Володимир Путін погодився залишати доходи від реалізації чеченської нафти на розвиток Чечні.
На думку спостерігачів, вибори в Чечні стали лише черговим свідченням банкрутства російської політики в регіоні. Вони відбулися через кілька днів після загибелі двох російських літаків, що їх, як припускає ФСБ, підірвали чеченські терористи. Чечня, де, за офіційною версією Москви, немає жодних проблем, нагадує про зворотнє.