Становище з дитячим дорожньо-транспортним травматизмом на автошляхах нашої держави не може не викликати серйозного занепокоєння керівництва МВС України. Сумна статистика свідчить про те, що саме з вини дітей протягом семи місяців цього року сталося 1096 (+2,4%) дорожньо-транспортних пригод, у яких загинуло 57 (+9,6 %) та травмовано 1129 (+2,3%) дітей.
Детальний аналіз таких пригод свідчить, що існує кілька типових ситуацій, які з вини дітей-пішоходів призводять до автопригод. Передусім це несподіваний вихід на проїжджу частину (370 ДТП), перехід вулиці у невстановленому місці (288). Не останню роль у порушенні правил відіграють велосипедисти. Вони причетні до 166 аварій. Зокрема, через порушення ними правил маневрування — 74 (+12,1%) та відволікання від управління — 32 (+77,8%). Чимало проблем створюють і діти, які керують автомототранспортом. Для такої категорії найбільш характерні порушення правил маневрування — 41 (+23%) та проїзду перехресть — 19 (+10,7%), виїзд на смугу зустрічного руху — 12 (+6,7%).
Не завжди нашим дітям вистачає терпіння чекати транспорт безпосередньо на тротуарі. Нехтуючи цим правилом, вони нерідко в цей час виходять безпосередньо на проїжджу частину. Це саме стосується і тих юних пішоходів, які, перебуваючи саме на смузі руху, а не на острівці безпеки, раптово вибігають з-за припаркованого транспортного засобу. З цієї причини щороку трапляється майже 800 автопригод.
Знаючи ситуацію з дитячим травматизмом і прагнучи виправити її, керівництво МВС України напередодні Дня незалежності організувало в Києві, на Контрактовій площі «Урок дорожньої грамоти». Новизна цього уроку полягала в тому, що в облаштованому з цією метою автомістечку в цікавій та змістовній формі діти опановували правила дорожнього руху, вчилися поводитися на вулиці. На очах дітей та їхніх батьків демонструвалися найтиповіші ситуації, які саме й призводять до фатальних наслідків.
Усе було по-справжньому: і працюючі чотири світлофори, і розкладений макет вулиці та два перехрестя з штучних матеріалів довжиною 15 м з дорожньою розміткою. На макеті є регульоване й нерегульоване перехрестя, роздільними лініями на ньому позначено 5 пішохідних переходів та лінії зупинки транспортних засобів. Замість справжніх автомобілів використовувалися педальні карти, велосипед та самокат. Ведучий розповідав присутнім, і дітлахам і їхнім батькам, як слід поводитися малечі на дорозі та про ту небезпеку, яка може на них чатувати. Діти не тільки уважно слухали ведучого (до речі, виконував цю роль працівник наукового центру майор міліції Олег Іванов), а й безпосередньо бачили на власні очі ці дорожні пригоди, що їх досить-таки майстерно розіграли його помічники — 12-річні школярі.
Урок не пройшов повз увагу не тільки дітей, а й їхніх батьків. Слід зауважити, що вони не обминали автомістечко і, уважно прослухавши Урок дорожньої грамоти, потім його коментували своїм дітям. Але найбільше задоволення останні отримували, коли почали сідати в карт, на велосипед чи самокат і вже особисто застосовувати набуті на цьому уроці знання з Правил дорожнього руху. Вважаю, такий урок працівникам ДАІ обов’язково слід проводити у всіх навчальних закладах. Звичайно, не в кожній школі є така можливість. Розуміючи ситуацію, працівники Науково-дослідного центру подбали про це. Науковцями центру на базі шкільного автобуса БАЗ-3221 та автомобіля «Таврія» створено виїзні класи ДАІ для проведення уроків дорожньої грамоти зі школярами безпосередньо в навчальних закладах. До складу пересувного класу ДАІ входить макет вулиці зі світлофорним регулюванням на перехресті, комплекти дорожніх знаків та дитячих плакатів на тему безпеки дорожнього руху, два велосипеди, набір літератури з Правил дорожнього руху.
Впевнений, уроки дорожньої грамоти стануть дітям уроком на все життя.
Анатолій ПРИСЯЖНЮК, заступник міністра внутрішніх справ України, генерал-лейтенант міліції.