Голосування за відкріпними посвідченнями
Якщо 31 жовтня, у день голосування на виборах Президента України, ви перебуватимете у відрядженні, у гостях чи в якихось справах в іншому місті чи селі, то зможете проголосувати за відкріпним посвідченням. Детальніше розповісти про це ми попросили члена Центральної виборчої комісії України Сергія ДУБОВИКА.
— У яких випадках і де виборець може отримати відкріпне посвідчення?
— Якщо виборець пізніше ніж за 30 днів до дня виборів включно вибуває з населеного пункту, де його внеcено до списку виборців на звичайній виборчій дільниці, він може звернутися до дільничної виборчої комісії із заявою про виключення його зі списку виборців. І на підставі цієї заяви та одного із документів, що посвідчує особу та громадянство, дільнична комісія видасть виборцю відкріпне посвідчення, за яким можна буде проголосувати на будь-якій іншій виборчій дільниці.
— Чи можна отримати «відкріплення» у день виборів? Або вдруге, якщо його загубили?
— У день виборів відкріпне посвідчення не видають. У разі втрати виборцем відкріпного посвідчення його не видають повторно.
— Як здійснюватимуть контроль, щоб виборець не проголосував за відкріпним посвідченням кілька разів на різних виборчих дільницях?
— Закон передбачив такий механізм: після видачі відкріпного посвідчення дільнична виборча комісія обов’язково інформує територіальну виборчу комісію про факт видачі такого посвідчення. Відкріпні посвідчення матимуть загальну єдину номерацію по всій території України, вони є документами суворої звітності. Територіальна виборча комісія, отримавши повідомлення про видачу відкріпного посвідчення або про включення громадянина, який прибув із відкріпним посвідченням, до списків виборців на іншій виборчій дільниці, повинна негайно повідомити тервиборчком за попереднім місцем проживання цього громадянина про його вилучення зі списків виборців. Закон фактично унеможливив застосування брудних виборчих технологій. Тому варіантів, які іноді виникали на виборах-2002, коли люди могли проголосувати з відкріпними посвідченнями у кількох місцях, уже не буде.
— Чи може отримати за виборця відкріпне посвідчення інша людина — родич, сусід, друг?
— Виборець повинен особисто звернутися для отримання відкріпного посвідчення. Єдиний випадок, коли закон дозволяє отримати таке посвідчення іншій особі, — якщо виборець потрапив до лікарні, розташованої в іншому населеному пункті за три і менше днів до дня виборів. У такому разі відкріпне посвідчення може отримати і передати родич або знайомий виборця за його заявою, завіреною керівником лікувального закладу.
— До кого звертатися у разі, якщо людину не внесено до списку виборців за її постійним місцем проживання або у списку досі є люди, які вже померли?
— Якщо виборець, який проживає у межах певної виборчої дільниці, виявив допущені під час складання списку виборців по цій дільниці неточності, зокрема й невключення, неправильне включення чи вилучення зі списку виборців його або інших осіб, він має право звернутися зі скаргою до дільничної чи територіальної виборчої комісії або до місцевого суду за місцем розташування виборчої дільниці. Однак радив би всім ознайомитися зі списками виборців на своїй виборчій дільниці завчасно. Закон обмежує можливості виборчих комісій у день виборів.
— Де можна оскаржити відмову у включенні до списку виборців?
— Рішення дільничної виборчої комісії можна оскаржити у територіальній виборчій комісії, а якщо відмовили там — звернутися до суду. Цю процедуру досить докладно виписано у Цивільному процесуальному кодексі України. Але хотів би звернутися до виборців: завчасно поцікавтеся про внесення до списку виборців і в разі потреби — отримання відкріпного посвідчення у своїй дільничній виборчій комісії.