Реконструкція сесійної зали парламенту добігає кінця. Її вдалося провести у рекордно короткі строки — два місяці. Попередня (у 1982 році), набагато менша за обсягом, тривала сім місяців. Такі темпи роботи стали можливі лише завдяки професіоналізму та згуртованості задіяних фахівців, розповідає заступник керуючого справами Управління справами Верховної Ради Костянтин БиЧков.
Мета реконструкції — збереження пам’ятки архітектури та створення нормальних робочих умов для народних депутатів. Тому коли парламентарії сьомого вересня займуть свої робочі місця, вони працюватимуть у більш комфортних і безпечних умовах, пояснює К. Бичков.
А небезпека справді була. В центрі сесійної зали, над головами народних депутатів, знаходиться триярусний купол. Його вага — 100 тонн. Як з’ясувалося під час ремонтних робіт, у металевих конструкціях нижнього та середнього ярусів вистачало доволі серйозних проблем. Понад десять відсотків скла було зіпсовано. А коли розпочалася робота, чималий уламок металу просто залишився в руках будівельника-альпініста. Та й кабелі й арматура центральної люстри, вага якої п’ять тонн, перебували в жахливому стані. Невідомо, що могло статися, якби з ремонтом сесійної зали зачекали.
— Однак усе це, — додає К. Бичков, — не становило для колективу якихось особливих проблем, бо залучені фахівці були готові до всього.
Не обійшлося і без новинок. Відтепер увесь будинок парламенту оснащено сучасною системою пожежно-охоронної сигналізації. А парламентарії, не залишаючи робочого місця, зможуть входити до світової мережі Інтернет. Поліпшено віброакустику сесійної зали, встановлено нові мікрофони вузьконаправленої полоси, які дадуть можливість краще чути виступаючого і не транслюватимуть зайві звуки. Змінилося й розташування табло, блоку управління системи «Рада» та президентського місця — воно розміщуватиметься праворуч від ложі президії, а урядові місця — ліворуч.
Проте на цьому реконструкція не закінчується. Заміни та ремонту потребують кондиціонери, які працюють ще з 1957 року, верхній купол та меблі на балконах. Необхідна реставрація й настінного розпису. Але про строки проведення цієї частини реконструкції говорити зарано, — зазначає К. Бичков. — Проводитимуть її під час зимових чи літніх канікул — поки що невідомо. А тим часом усі роботи першого етапу мають бути завершені до другого вересня.