Не беруся судити, наскільки піклувальні ради, що на Дніпропетровщині з’явилися у селах Широківського району, забуті колишні усілякі опікунські та богоугодні діяння, виявилися більш ніж доречними і добре вписалися у сьогоденні запити та можливості селян. А виникли з легкої руки народного депутата Сергія Касьянова, котрий і тут, на самісінькому краєчку області, що входить до його виборчого округу, зумів розгорнути неабияку роботу, спрямовану найперше на збереження в сільській глибинці соціальної сфери.
Саме задля цього Сергій Павлович і створив благодійний фонд «Майбутнє». Отож нічого особливого наче і не вигадував. Як майже всі його колеги-мажоритарники, вишукував та акумулював кошти, щоб допомагати тим виборцям, котрі просили їх на різні цілі і громадські потреби. Але що виходило? Гроші виділялися, а як і чи сповна та за призначенням витрачалися, ніхто не знав і не контролював. І головне, щоб завжди приносили бажану користь, цим також мало хто всерйоз переймався. Коли дають гроші і комусь доручають ними розпоряджатися, не завжди, на жаль, все відбувається, як належить.
Тому Сергій Касьянов сільським та селищним головам і запропонував гуртувати в своїх територіальних громадах піклувальні ради — своєрідних і замовників, і виконавців та контролерів для втілення програм та проектів місцевого значення.
Ось така, наприклад, ситуація. У Широківському районі давно непереливки з питною водою. Люди користуються привізною. А це обходиться недешево. Голова Чапаївської сільської ради Павло Сніжок зібрав своїх «старійшин», «бізнесменів» тутешніх масштабів, і вирішив з ними, що є цілком можливий альтернативний варіант. Благодійний фонд «Майбутнє» виділяє кошти, а ми самі, своїми силами, сказав Павло Володимирович, відроджуємо уже забуті артезіанські свердловини та глибокі криниці. Сказано — зроблено. І в Чапаєвці, і в Запорізькому, Григорівці, Кошовому та Відрадному. Чи випадок з фельдшерсько-акушерським пунктом у селі Радевичевому Андріївської сільради. Тут він занепадав і руйнувався, практично уже й не працював. По елементарну медичну допомогу їхати доводилося за сто земель від дому. Що ж нам робити? — бідкалися люди. А створюйте піклувальну раду, засукуйте рукава та самотужки відновлюйте пункт, порадив андріївський сільський голова Анатолій Бабкін, а народний депутат Сергій Касьянов гарантує вам придбання необхідного медичного обладнання. То знову так і сталося.
Або чи треба казати, наскільки важливо було газифікувати село Ганнівку Шестирнянської сільської ради чи відремонтувати занедбаний дитячий садок у селі Степовому? Колгоспів уже немає, щоб і цим займалися. То піклувальні ради обох сіл і мобілізували народ «освоювати» виділені фондом «Майбутнє» гроші, щоб самим розв’язувати найактуальніші власні проблеми. За прикладом, до речі, мешканців Олександрівки, котрі, отримавши будматеріали, самі невпізнанно змінили свою школу, обновивши її. Аналогічно вчинили і батьки Новомалинівки, чиї діти вчаться в тутешній школі...
Одне слово, багато вдається тепер розв’язувати широківцям гострих соціальних проблем, коли вони самопіклувальництво, як висловлюється помічник-консультант народного депутата Катерина Максименко, зробили справою честі геть кожної територіальної громади, якщо вже й не кожного окремо взятого села. А сам Касьянов не сумнівається, що ще більше буде зроблено. Оскільки надано поштовх руху, який, з одного боку, і не у велику новину чи дивину, а з другого, не зупинити.
Дніпропетровська область.