Попри вихідні у зв’язку з відзначенням чергової річниці незалежності, тиждень був доволі насичений подіями.
Пожежі, заяви, акції протесту, поїздки по країні кандидатів на посаду глави держави... Це лише скупий перелік того, що відбулося цими днями. Водночас свідчення того, що ситуація загострюватиметься й надалі. Ніхто не хоче програвати — ні влада, ні опозиція.
Скажімо, розпочалася словесна пікіровка між Генеральним прокурором Геннадієм Васильєвим і головою Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколою Томенком. Заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко та представник кандидата у президенти Віктора Ющенка у Центральній виборчій комісії Микола Катеринчук подали на Генпрокуратуру до суду за бездіяльність. Як відомо, під час кримського «походу» по голоси виборців команда лідера «Нашої України» не тільки зафіксувала стеження за претендентом на найвищу посаду, а й затримала працівників міліції, які це робили. До Генеральної прокуратури надійшло звернення — порушити кримінальну справу за цим фактом і провести розслідування. Однак у відповідь — мовчання.
Триває боротьба і в Національній спілці письменників. Верховний Суд направив скаргу народного депутата Володимира Яворівського на повторний розгляд справи до Київського апеляційного суду, який уже визнав головою НСПУ Наталію Околітенко.
На цьому тлі відійшли на другий план пожежа у приміщенні редакції львівської газети «Поступ» та спроба самоспалення Аліка Асламова в Баранівському районі Житомирської області.
Схоже, передвиборна боротьба істотно вплине і на затвердження державного бюджету на наступний рік. Голова профільного парламентського комітету Петро Порошенко переконаний, що доходи треба закладати в 100 мільярдів гривень. Понад те, на його думку, валовий внутрішній продукт може зрости на 20 відсотків. А Президент України Леонід Кучма на урочистих зборах з нагоди Дня незалежності зауважив: «Один авторитетний американський політик, який стежить за китайським економічним дивом, дуже доречно висловився: ви чи не єдина у світі країна, яка має показники вищі, ніж у Китаї».
Зрозуміло, після тривалого падіння нині економіка поступово починає оздоровлюватися. Однак треба спочатку досягти хоча б показників економіки 1990 року. Бо сьогодні наш валовий національний продукт значно менший, аніж у сусідній Польщі, хоча ще наприкінці минулого століття поляки відставали у своєму розвитку. З другого боку, світове зростання цін на енергоносії може відчутно вдарити і по вітчизняній економіці, яка лише спинається на ноги і не готова вийти без втрат після енергетичних потрясінь. Попри солодкоголосий спів іміджмейкерів деяких кандидатів у президенти про відміну Росією податку на додану вартість з енергоносіїв, бензин дорожчає. Навіть у сусідів.
Отож можна дещо розвинути думку Леоніда Кучми, який назвав свою книгу «Україна — не Росія». Але й не Китай.