На Закарпатті упорано останні загінки зернових колоскових. Їх зібрано й обмолочено на 49,5 тисячі гектарів. Валовий збір зерна становить 186 тисяч тонн, що на 63 тисячі тонн більше, ніж торішнього літа. Середня врожайність — 37,7 центнера з гектара. Особливо порадувала озима пшениця. Кожен гектар видав по 42,4 центнера.
Незаперечними лідерами стали ТОВ «Артос» із Берегівського та фермерське господарство «Коник» з Ужгородського районів. З кожного гектара там зібрали відповідно по 72 та 61,7 центнера.
Сьогодні переможців жнив-2004 вшановано на святі обжинків, що разом з обласним агропромисловим ярмарком відбувається у Боздоському парку Ужгорода.
Іван ГУДЗОВАТИЙ.
Закарпатська область.
Після злив
На Житомирщині зберуть значно більше ранніх зернових, ніж торік, хоча прогнози остаточного валу помітно відрізняються від тих, що були перед виходом комбайнів у поле. Винні рясні зливи з градом. За оцінкою фахівців, частина господарств втратить 20—40 відсотків урожаю. Негода змусила маневрувати технікою — робити холості пробіги. Складно було збирати полеглі хліба. Тож зросли витрати, зокрема, на пальне. Знизилася якість зерна: нині в ньому менше білка. Лише три відсотки пшениці, закупленої до регіональних ресурсів, належать до третього класу, решта — четвертого, п’ятого і навіть шостого. У виграші будуть ті сільгосппідприємства, які мають кращу техніку і ще до негоди встигли зібрати врожай на 60 і більше відсотках площ.
Олексій КАВУН.
Житомирська область.