У Кам’янці-Подільському, на Хмельниччині, на громадських слуханнях «Ключові питання розбудови ефективного місцевого самоврядування в Україні» голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій МатвІЄнко представив концепцію реформи влади, вироблену ним та його колегами. З пропозиціями  ознайомилися громадяни вже п’яти областей, де відбувалися такі само слухання, організовані правлінням Асоціації міст України та громад.
За словами Анатолія Матвієнка, в Україні місцеве самоврядування повсюдно зазнає тиску державних органів. Непоодинокі випадки, коли обраних міських і сільських голів залякують згори, порушують проти непокірних надумані кримінальні справи. Таких справ за останні два роки з’явилося вже більш як 70.
Влада ефективна тоді, коли вона дбає про добробут кожного громадянина та якість життя країни. Україна посідає 105-е місце за часткою ВВП на душу населення. А могло б бути набагато краще, якби до державної скарбниці  від проведеної приватизації надійшли всі 537 мільярдів гривень, а не лише півпроцента, переконаний народний депутат.
Врахувавши зауваження та пропозиції, отримані під час цієї поїздки, профільний комітет парламенту планує вже у вересні подати на розгляд народних депутатів нову редакцію закону «Про місцеве самоврядування». На парламентські слухання про місцеве самоврядування та концепцію ефективної влади в Україні, що передбачаються восени, члени Комітету мають намір запросити всіх кандидатів на пост президента України, бо від розуміння кожним ролі першооснови влади в державі залежить її майбутнє.
Хмельницька область.