Нехаївка ось уже другий рік — «гаряча точка» Коропського району. Майже щомісяця сюди навідуються різноманітні комісії, перевіряльники, але так і не можуть залагодити сільський спір: напруження триває й до сьогодні
Хоча приватна агрофірма «Прогрес» входить до п’ятірки кращих сільських господарств району, все ж після реорганізації, скорочення адмінперсоналу має пайовиків, які залишилися, як мовиться, «за бортом». Останні й вирішили об’єднатися, щоб утворити власне господарство і у такий спосіб заробляти на хліб насущний. Що ж, подобається це комусь чи ні, але таке право згідно з чинним законодавством селяни мають. До того ж їх згуртувалося не п’ятеро, не 10, а 312 осіб. Одна біда: право-то вони мають, але ні майна, ні землі у них і досі спільного нема! Почалися їхні митарства з березня 2003 року і фактично не припиняються донині.
— У ПАФ «Прогрес» не було врегульовано майнові відносини, не видано майнові сертифікати нового зразка, — розповідає директор недавно зареєстрованого приватного підприємства «Лебедин» Галина Кошеленко, до якої торік звернулося 312 пайовиків із заявами про те, щоб вона орендувала їхнє майно. — Нині після неодноразових наших звернень майнові сертифікати нового зразка люди отримали. Тепер треба, щоб комісія з врегулювання майнових відносин виділила це майно у натурі. Вона засідала, та нічого не вирішила. Скільки можна з нас знущатися!
За підрахунками одного з ініціаторів «розколу» Валентини Дрозд, з приводу зазначених вище проблем ініціативна група їздила 12 разів до Чернігова, але і досі віз не зрушив з місця.
— Наша частка у майні становить 435168 гривень, — каже колишній бухгалтер. — Тепер, коли дійшла черга до виділення майна згідно з структурою пайового фонду, нам кажуть: «А ми віддамо вам те, що захочемо».
«Лебединці» бомбардують Генеральну прокуратуру України, інші інстанції зверненнями, мовляв, доки їхнє майно поділять, то від нього нічого не залишиться. «За 2002—2003 роки повністю ліквідовано свиноферму, де утримувалось понад 3000 голів свиней, розбазарюється приміщення ферми в селі Лебедин. Шифер продають по 5 грн. за лист, дошки йдуть на виготовлення трун для померлих і продаються по 50 грн. за одну, а решта дерев’яних конструкцій йде на дрова», — пишуть у своїй заяві до Генеральної прокуратури обурені співласники майна.
Керівник ПАФ «Прогрес» Петро Капиця, з яким зустрілись у Коропі, не бачить жодної драми у вищезгаданому і вважає, що процес розподілу майна після дотримання усіх законодавчих процедур вступив у завершальну стадію:
— Після жнив проведемо загальні збори, і бажаючі отримають своє майно. Це буде за два—три тижні. Зазначу, що комісія з врегулювання майнових відносин засідає півтора року. Та від членів комісії — жодного конструктиву. Лише галас.
Хочеться дуже вірити у слова керівника щодо процедури завершення спору. Проте його опоненти показали документ, з якого випливає, що подібне обіцяли і минулого року. А на ділі... 312 претендентів на майно мають замість очікуваного кипи відписок із різноманітних установ. Чи ж справдяться надії селян-«розкольників»?
Я розумію, що вони з виділеними їм тракторами та машинами навряд чи зроблять революцію на селі. Початок буде важким. Та спокійне життя у Нехаївці, схоже, скінчиться: дві конкурентні сили все-таки боротимуться за те, щоб у їхніх структурах була більша оплата праці, паїв, кращі врожаї, прирости худоби. А від того виграють усі селяни.
Нехаївка
Коропського району
Чернігівської області.