«Білочка» стає своєрідною візиткою дитячого спортивного оздоровлення на Закарпатті. Відпочинок для дітей дає добрі результати тоді, коли поєднується з цікавими освітніми і спортивними заходами. Тому, як повідомила заступник начальника управління по туризму та курортах обласної держадміністрації Наталія Шабан, цей оздоровчий заклад у Мукачівському районі — один з небагатьох, що може похвалитися не лише мальовничими гірськими краєвидами, чудовими долинами річки Визнеці, а й сучасними умовами для проживання та відпочинку. Мені пощастило побувати в «Білочці» саме тоді, коли діти відпочили, набралися сил, здоров’я, вражень і зовсім не хотіли від’їжджати до рідних домівок. Таке, погодьтеся, буває нечасто.
Чим же дітям так сподобалася «Білочка»?
— Козацькими забавами, — жваво розповідає Костя Пулос. Він живе з батьками в Чикаго, а влітку приїжджає гостювати в Україну. Тут відпочиває вдруге і вже проситься приїхати наступного року. До речі, в «Козацьких забавах» він був найсмішнішим козаком Голотою. Львів’янці Алісі Бариновій та москвичці Насті Соколовій «Білочка» теж подарувала незабутні враження: у конкурсах вони здобули найвищі титули — міс і віце-міс табору.
В основному тут відпочивають дитячі групи з навколишніх міст, а також зі Львова та Києва. Чимало є дітей з угорських сімей. Останнім часом почастішали гості з Росії, Чехії і навіть США.
— Найкращий відпочинок для дітей, коли вони зайняті цікавими справами, — каже вихователька Лариса Колнишева. — Тому в оздоровчій програмі є все: конкурси, концерти, спортивні змагання, прогулянки в гори, екскурсії. Вони сприяють не лише фізичному та естетичному розвитку, а й становленню характеру, випробуванню свого «я». Краще досягати цього в змаганні: діти добре почуваються в команді, вчаться перемагати.
У кухарів своє завдання: готувати страви, які найбільше подобаються дітям.
— Добрий апетит у дітей — для мене перша ознака того, що весь наш колектив працює добре, — оцінює оздоровчий процес директор комплексу Михайло Шебела. — Я дуже радію, коли вони просять «добавки», особливо після спортивних тренувань.
Можна вважати, дітям пощастило в тому, що керівники «Білочки» — чоловіки, які з ранніх літ дружили зі спортом, особливо з футболом. Не втратили спортивного азарту й досі. Тому з великим бажанням передають його дітям, створюють для цього умови. Є чимало спортивних майданчиків. Для плавання споруджено просторий басейн, в який закачується вода з річки, що протікає поряд.
Минулого року відремонтували спальний корпус: розширили кімнати, встановили нове сантехнічне обладнання, створили сучасні інтер’єри. Тепер добудовують ще одне приміщення, в якому будуть з усіма вигодами спортивний і конференц-зали. Тож нині важко уявити, що ще кілька років тому на цьому місці була напівзруйнована колишня база відпочинку місцевого заводу. У дбайливих руках нових господарів усе по-іншому.
— У наших планах - «Білочка» має працювати повний рік, — продовжує розмову Михайло Михайлович. — Улітку прийматимемо дітей, в інші пори року — туристів, спорт-сменів, ділових людей — усіх, хто бажає відпочинок поєднувати з оздоровленням, спортом або освітніми семінарами.
Природа тут чудова будь-якої пори року. Взимку вистачає місця для катання на санях, бігових і гірських лижах. Для розвитку гірських видів спорту плановано спорудити підйомник.
— Траса проляже по північному схилу найближчої гори, тому на лижні не танутиме сніг, як це буває проти сонця, — по-господарськи розмірковує директор «Білочки». — Поряд річка, за потреби робитимемо штучний сніг, а це вже гарантія того, що протягом усього сезону буде надійна лижня.
Тож усе відбувається, як у тій приказці: добрі господарі сани готують улітку.
Мукачівський район
Закарпатської області.