Обстановка в області стає дедалі напруженішою. Зранку 5 травня озброєні бойовики штурмували Слов’яносербський районний відділ міліції й у результаті зіткнення постраждав його начальник Геннадій Бахтізін. 

Переговори між представниками «Армії Південного Сходу» й міліцейським керівництвом тривали декілька годин і закінчилися тим, що нападники залишили приміщення. У відомстві запевнили, що «співробітники міліції продовжують працювати в посиленому режимі з табельною зброєю й виконувати основні функції з охорони громадського порядку й боротьби зі злочинністю». Група озброєних вогнепальною зброєю людей на чолі з місцевим жителем намагалася захопити адміністративну будівлю міського відділу міліції й у Ровеньках. Правоохоронці чинили їм опір і далі холу не пустили. Після тривалих переговорів і запевнень у тому, що міліція поза політикою і її основні функції — це боротьба зі злочинністю й охорона громадського порядку, проросійські активісти залишили будівлю. Інша ситуація в шахтарському Антрациті. Це місто під свою «опіку» взяли донські козаки, які прибули з території Росії. Як розповідають очевидці, над входом до міськвиконкому вони повісили жовто-синьо-червоний прапор Донської області, який ще в 1918 році затвердив отаман Краснов.

Реакції обласної влади на всі ці події немає. За останні дні керівники регіону не зробили ані звернення до населення регіону, ані заяви. І це починає непокоїти луганчан. Тривоги додає й те, що в понеділок в області закрилися всі банкомати й відділення ПриватБанку. У зв’язку з загрозою для життя співробітників і клієнтів банк запровадив низку обмежень в роботі з готівкою. Зокрема, припинено роботу інкасаторів, прийом готівки в терміналах самообслуговування тощо. «Ми переходимо на особливий режим роботи в Донецькій і Луганській областях, — повідомила прес-служба ПриватБанку. — За нинішніх умов ми не можемо й не маємо права змушувати людей ходити на роботу, коли у відділення банку вриваються люди зі зброєю, захоплюють автомобілі інкасаторів й викрадають гроші». Луганчани нині змушені розраховуватися в магазинах картками, проводити безготівкові операції в терміналах самообслуговування й користуватися своїми рахунками в Інтернеті через «Приват24». Тимчасово припинили свою роботу й деякі відділення банку «Аваль».

Але найбільше луганчан непокоїть той факт, що на зборах територіальних громад області, на яких були присутні представники обласної й міської рад, а також представники міст і районів регіону, було оголошено, що президентські вибори в Луганській області 25 травня відбуватися не будуть. Народна рада Луганщини наділила Валерія Болотова повноваженнями для підпорядкування йому всіх обласних підрозділів міністерств і відомств, місцевих міських і муніципальних утворень, у тому числі всіх підрозділів МВС, Міністерства оборони, СБУ, прокуратури, прикордонних військ, пенітенціарної системи, банківських, фінансових, економічних і податкових структур. Причому, як повідомив представник «Опори» у Луганській області Олексій Кормелецький, «голосування з цього приводу не було, а просто передали владу».

Валерій Болотов провів прес-конференцію, на якій були присутні переважно представники російських ЗМІ. Однак кореспондентові «Голосу України» вдалося потрапити в приміщення захопленої адміністрації й побувати на цій прес-конференції. Її Валерій Болотов розпочав з того, що зачитав наказ про проведення референдуму, який «на підставі рішення народної координаційної ради громад Луганщини від 5 травня буде проведено 11 травня 2014 року на території всієї області». Луганчани відповідатимуть лише на одне запитання: «Чи підтримуєте ви акт про державну самостійність Луганської народної республіки?» На всі запитання журналістів Валерій Болотов відповідав максимально коротко, тому зустріч із ним тривала не більше десяти хвилин. За цей час «народний губернатор» повідомив, що референдум у Луганській області буде проведено окремо від сусідньої Донецької, оскільки «там нині дуже складна ситуація». На запитання, чи залишиться Луганщина в складі України, чи ж відійде Росії у разі, якщо результати референдуму будуть на користь народної республіки або федерації, Валерій Болотов не дав прямої відповіді. Відповів коротко: «Це вирішуватиме народ Луганщини». І двічі наголосив, що другий референдум проводитися не буде. 

ТИМ ЧАСОМ

На території Луганської області зареєструвалися 32 переселенці з Криму, десять із них звернулися по допомогу в органи соціального захисту. За словами директора департаменту ОДА Елеонори Поліщук, з кожною родиною проводять індивідуальну роботу. Їм допомагають відновити документи, у тому числі й на одержання допомоги сім’ям з дітьми. Вирішено також питання про можливість зняття коштів з рахунків банків, розташованих на території Криму.

«Ми створили реєстр усіх установ, які мають можливість прийняти й розселити людей по санаторіях, профілакторіях, гуртожитках та інших об’єктах. Загалом область може прийняти понад 700 осіб», — повідомила Елеонора Поліщук.