У  Державному Комітеті України з нагляду за охороною праці відбулася робоча зустріч між головою Комітету Сергієм Сторчаком та представником Адміністрації з охорони праці у гірничій промисловості США Джеррі Тріплетом. Цей візит став логічним продовженням співпраці українських шахтарів та їхніх американських колег.
Упродовж останніх п’яти років між Україною та США встановлено тісну співпрацю в галузі сприяння підвищенню безпеки праці українських шахтарів. Вона спрямована на зниження рівня загального та смертельного травматизму, а також професійної захворюваності шахтарів.
У рамках співпраці, починаючи з 1999 року, в порядку гуманітарної допомоги, Міністерство праці США передало на шахти України мультигазоаналізатори для контролю за газом метаном у підземних виробках загальною вартістю 100 тис. доларів. Протягом 2002—2003 років Україні поставлено 31 установку з осланцювання гірничих виробок. Ці установки вже успішно працюють на шахтах Донецької та Луганської областей. Передано також 140 фільтрів для очистки шахтної води.
З урахуванням позитивних результатів співпраці урядом США прийнято рішення про фінансування наступного проекту. Він передбачає вдосконалення вентиляційних систем і впровадження технології підземного буріння горизонтальних свердловин для дегазації вугільних пластів на загальну суму 2 мільйони 300 тис. доларів.
Українські фахівці відзначили високий професійний рівень своїх американських колег. Зокрема, за цей час заокеанські партнери дев’ять разів побували у вугільних регіонах України. Щоразу вони проводили на шахтах семінари, тренінги, перевіряли застосування техніки, виконання вимог її обслуговування, утримання та експлуатації. З досвідом американських колег ознайомилися майже 500 працівників інженерних служб вугільних шахт. А кілька груп українських фахівців пройшли навчання в Академії MSHA у Берклі.
Донецький вугільний регіон — чи не найпотужніший у світі за запасами метану. В його надрах зберігається 13 трильйонів кубічних метрів цього газу. Водночас дегазація здійснюється в мізерно малих обсягах.
У США проблему метану вирішено вже давно. Ще з 1978 року там взяли за правило: перш ніж розпочати роботи під землею, проводити ретельну дегазацію. А видобутий метан використовують як альтернативний вид палива. 5 тисяч свердловин, які там працюють, дають щороку 30 млрд. кубометрів шахтного газу.
Одночасно вирішуються і питання безпеки праці. Метод направленого буріння підземних свердловин для дегазації зняв проблему метану в шахтах. Обладнання, яке використовують американські колеги, дає змогу бурити свердловини зі швидкістю 50—100 метрів за добу, загальною довжиною до 1500 м. Тому програмою подальшої українсько-американської співпраці передбачено втілити проекти дегазації на найнебезпечніших шахтних об’єктах.
Такою шахтою обрано «Краснолиманську». Під час зустрічі обговорено поетапні терміни втілення проекту. Зокрема, конкретизовано кошторис: на вдосконалення вентиляційної системи спрямовуються 800 тис. доларів, на впровадження технологій підземного буріння — 1,5 млн. доларів. Американська сторона подала заявку на додаткове фінансування цього проекту в розмірі 1,5 млн. доларів. Досягнуто домовленості, що підготовчі роботи з буріння горизонтальних свердловин можна буде розпочати вже наступного місяця.
Інформаційний центр Держнаглядохоронпраці.