Цьогорічний оборонний бюджет України виконується копійка в копійку і день у день, заявив на прес-конференції народний депутат України, член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Олександр Кузьмук (фракція «Трудова Україна»).
Екс-міністр оборони наголосив, що в порівнянні з попередніми роками витрати з державної скарбниці на потреби війська істотно зросли. Якщо у 1996—2000 роках, коли О. Кузьмуку довелося керувати головним оборонним відомством, військовий бюджет навіть не перевищував двох мільярдів гривень, а людям у погонах затримували зарплату на більш як півроку, то нинішнього року державні видатки на оборону становлять 4,9 млрд. грн., а на наступний, 2005-й, їх планують на суму близько шести мільярдів.
Одним із спільних досягнень парламентарів та урядовців у процесі реформування Збройних сил України Олександр Кузьмук назвав прийняття закону про державні соціальні гарантії військовослужбовцям, яких звільнятимуть із армійської служби у зв’язку зі скороченням Збройних сил, а також рішення про вирівнювання пенсій військовослужбовцям, що планують здійснити упродовж 2005—2006 років. Утім екс-міністр оборони розкритикував деяку поквапливість у військовій реформі, зокрема, нехтування кадровим потенціалом — під звільнення потрапляють чимало представників військової еліти, високі професіонали своєї справи, а залишаються на службі не найкращі.
Після відкриття нової сесії у парламенті, вочевидь, знову постане питання про можливе виведення українських миротворців із Іраку. Коментуючи це, Олександр Кузьмук наголосив: у разі прийняття політичного рішення, Україна не зможе вивести свій миротворчий контингент із Іраку раніше, ніж через три місяці. Якщо українські миротворці залишать Ірак без узгодження з керівництвом багатонаціональної дивізії, то підставлять під удар миротворців з інших країн, сказав депутат. Водночас, на його переконання, Україна вже виконала свою роль в Іраку: «І сьогодні треба ставити питання перед ООН, щоб вона взяла під свої прапори проведення миротворчої операції в Іраку». О. Кузьмук також пообіцяв ініціювати розгляд питання про невиплату компенсацій пораненим в Іраку українським миротворцям у Комітеті ВР з питань нацбезпеки та оборони.
В Олександра Кузьмука також є своя версія щодо арешту в Бельгії українського літака Ан-124-100 «Руслан». «Триває гостра конкурентна боротьба на ринку авіаперевезень», — вважає депутат.