закликали учасники консультативно-дорадчої ради з питань місцевого самоврядування при Голові Верховної Ради, засідання якої відбулося вчора
Відкриваючи його, Володимир Литвин, зокрема, зауважив: попри те, що в країні фактично розпочався новий політичний сезон, який настав після 24 серпня, головними є нагальні проблеми нашої економіки. А центром стабільності й рівноваги у суспільстві залишається парламент.
Наголошуючи на цьому, глава парламенту сказав, що пропозиції і рекомендації лідерів місцевого самоврядування завжди мають конструктивний характер і велике значення під час ухвалення урядових рішень. Нині, вважає Голова Верховної Ради, найперша турбота — забезпечити прийняття «здорового, прагматичного бюджету 2005 року». У світлі цих вимог учасники консультативно-дорадчої ради обговорили проблемні питання формування місцевих бюджетів на 2005 рік та питання фінансового забезпечення аграрного сектору і села у 2005 році.
Керівники профільних комітетів Верховної Ради, урядовці, народні депутати, голови облрад, лідери середньої ланки місцевого самоврядування, які виступили з інформацією, ділилися думками та вносили пропозиції, відзначали: бюджетний процес у державі поліпшується. За сім місяців надходження до держбюджету виконано на 77 відсотків. Найкращі показники мають Рівненська, Луганська та Київська області. Темпи розвитку економіки за ці ж місяці також значні — 13,5 відсотка. Все це вселяє надію, що й надходження до місцевих бюджетів буде перевиконано.
У 2005 році передбачається подальше зростання економіки, збільшення ВВП може сягнути 20 відсотків. У свою чергу, Міністерство економіки планує збільшити фонд зарплати наступного року також до 20 відсотків, що становитиме 18,4 млрд. грн. Передусім це збільшення торкнеться освіти та охорони здоров’я і, звичайно, аграрного сектору та села. «Бюджет 2005 — це бюджет села», — наголошували учасники наради. Із пропонованих бюджетних позицій назвемо лише дві цифри: обсяг фінансування аграрного комплексу і села має становити 7,4 млрд. грн., а дотація на тваринницьку продукцію передбачається у сумі 2,3 млрд. грн.
Дати селянинові використати ці кошти максимально прозоро й ефективно — основне завдання державної політики на селі, підкреслювалося на нараді.