Українсько-румунська криза навколо відновлення каналу Дунай—Чорне море територією України, схоже, набрала нових обертів. Так, саме в наш День незалежності президент Румунії Іон Ілієску вкотре критикував Київ за продовження будівельних робіт у дельті Дунаю. Він заявив, що Україна не спромоглася поставити до відома Румунії те, якої екологічної шкоди цей глибоководний канал може завдати річковій системі. До того ж, як повідомляє інформаційне агентство УНІАН, учора біля Посольства України в Румунії відбувся мітинг, учасники якого (а їх зібралося близько трьохсот!) вимагали від українського уряду припинити будь-які роботи в дельті Дунаю.
«Українська сторона, — заявив президент Румунії, — зобов’язана надавати інформацію заздалегідь і представляти проекти та дослідження екологічних наслідків будівництва, а також його вплив на воду, рослинний та тваринний світ. Проте цього не сталося. Тому ми висловили своє невдоволення і звернулися до міжнародної громадськості. На жаль, відповіді, які ми отримали, були неадекватні».
Однак «неадекватну» реакцію природоохоронних організацій можна пояснити і їхнім небажанням втрутитися у політично-економічний конфлікт. Адже відомо, що зі спорудженням українського каналу Румунія втратить монополію на вихід з Дунаю до Чорного моря. Злі язики навіть твердять, що така палка турбота румунів про рідкісні види птахів не що інше, як лицемірство, бо насправді вони прагнуть зберегти свій вплив у регіоні.
Проте залишімо у спокої щирість румунів. Важливо те, що їхні голоси про екологічну катастрофу, яку може спровокувати спорудження українського каналу, таки було почуто. Речник держдепартаменту США Адам Ерелі відзначив у Вашингтоні, що Київ фактично знехтував застереження з боку США, Євросоюзу, Румунії та міжнародних природоохоронних організацій. Канцлер Німеччини Герхард Шрьодер під час візиту до Румунії теж критикував будівництво каналу, назвавши дії України безвідповідальними.
Заяви з Києва на цьому потужному міжнародному тлі звучать досить невпевнено. Так, українське МЗС минулого тижня повідомило журналістів про те, що румунській стороні надано цілу серію документів про роботи в дельті Дунаю. Єдиним і незаперечним плюсом українських ентузіастів відновлення каналу Дунай—Чорне море залишається те, що через особливості виконання українською владою своїх міжнародних зобов’язань заборонити будівельні роботи в дельті Дунаю не вдасться нікому.