13-та річниця незалежності відійшла у минуле. Країна повернулася до звичного робочого ритму. Однак цьогорічне святкування проходило під знаком майбутніх виборів.
Можливо, саме тому громадяни з нетерпінням чекали виступу глави держави Леоніда Кучми. Тим більше що закінчується десятирічна епоха його перебування на посаді Президента України. Недаремно у своїй доповіді на урочистих зборах, присвячених цій даті, Леонід Кучма наголосив, що йому небайдуже, як оцінять епоху перетворень не тільки сучасники, а й нащадки.
Власне сама доповідь не стільки визначала рух України в майбутнє, скільки підбивала підсумки зробленого за тринадцять років. Саме тому глава держави детально зупинився на тих проблемах і викликах, з якими довелося зіткнутися новій країні, яка постала на політичній мапі світу 24 серпня 1991 року.
Фактично, зізнався Леонід Кучма, на початковому етапі довелося створювати не лише органи управління, Збройні сили, але й власну банківсько-фінансову та грошову системи з одночасним реформуванням осколку радянської економіки, не пристосованої до роботи на конкретного громадянина. Тим приємніше, за словами Президента, що нині Україна демонструє непогані темпи економічного зростання. Сьогодні ми вийшли на перше місце у світі, перегнавши навіть визнаного світового лідера — Китай. Отож, на думку Леоніда Кучми, в умовах президентських виборів потрібно зберегти спадкоємність в управлінні державою. Не можна допустити потрясінь, які боляче вдарили б по гаманцях українців. З іншого боку, наголосив глава держави, потрібно зберегти курс на євроінтеграцію, зокрема добитися хоча б асоційованого членства в Європейському Союзі, отримати перепустку в НАТО.
Про це говорив і Міністр оборони України Євген Марчук у промові на військовому параді, присвяченому річниці нашої Незалежності. Саме на це спрямована реформа Збройних сил молодої держави. Уже найближчим часом їхні лави не тільки суттєво скоротяться; армія зміниться структурно, стане мобільнішою, боєздатнішою, готовою у будь-який час захистити кордони Вітчизни. Про що свідчать, зокрема, успішні дії українських миротворців у «гарячих точках», яких поки що вистачає на земній кулі.
І хоча військової техніки на цьогорічному параді не було, у частин, які проходили маршем на Майдані Незалежності, відчувалися бойовий вишкіл, майстерність. Зокрема музична, яку продемонстрували військові оркестри.
Гуляння на головному майдані країни тривали цього дня допізна.