На відміну від дуже ранньої календарної, мистецька весна до однієї зі столиць української вишивки та килимарства — селища-райцентру Решетилівка, що на Полтавщині — завітала, так би мовити, за розкладом. Тобто, як і багато років поспіль, на початку травня, разом із рясним яблуневим квітом. А буйноквіття талантів на святі творчості та народних промислів «Решетилівська весна-2014» заполонило майже всю центральну вулицю. Того дня вона стала пішохідною і, власне, перетворилася на велелюдну мистецьку толоку. Репрезентували її десятки народних майстрів, а також їхня зміна — учні мистецьких і загальноосвітніх навчальних закладів району.

Причому юнь нарівні з дорослими не лише показувала виготовлене власними руками раніше, а й демонструвала просто неба свої уміння вишивати, малювати, ткати килими та гобелени... Чи скористаються тими навичками в дорослому житті? «Переконана в тому, що моя професія вишивальниці має перспективу, — каже другокурсниця Решетилівського художнього ліцею Марина Безкровна. — Адже саме у вишивці закодована душа нашого народу, яка зараз пробуджується». Біля виставкових стендів своєї альма-матер дівчина разом із подругами влаштувала своєрідний майстер-клас зі знакової для Полтавщини ручної вишивки «білим по білому». Тією красою захоплювалися сотні земляків і гостей містечка.

«Доки талановитих дітей гуртує довкола себе наш ліцей, а справу таких корифеїв народного мистецтва, як Надія Бабенко, продовжують їхні нащадки, слава Решетилівки тільки примножуватиметься, а значить, житиме вічно», — наголошує колишній викладач згаданого навчального закладу, відомий килимар і художник Євген Пілюгін. Саме він започатковував «Решетилівську весну» разом із однодумцями. А ще раніше став зачинателем знаної родини митців.

Цього разу, крім пана Євгена, його дружини-вишивальниці Лариси, доньок-килимарниць Наталії та Ольги, у виставковий «стрій» талановитого сімейного «гніздечка» Пілюгіних став і його наймолодший представник — п’ятирічний син Ольги Павлусь. Дитячі малюнки хлопчика позначені неабиякою креативністю. Його доробок — предмет особливої гордості дідуся. І водночас провісник того, що великому роду решетилівських майстрів не буде переводу.

Фото автора.

Білим по білому вишиває учениця Решетилівського художнього ліцею Марина Безкровна.

Наймолодший повпред знаної мистецької родини Пілюгіних — Павлусь.