Футбол. Товариські матчі збірних. 18 серпня. Росія—Литва. 4:3. Молдова—Грузія. 1:0. Польща—Данія. 1:5. Норвегія—Бельгія. 2:2. Туреччина—Білорусь. 1:2. Чехія—Греція. 0:0. Словенія—Сербія. 1:1. Швеція—Нідерланди. 2:2. Хорватія—Ізраїль. 1:0. Ірландія—Болгарія. 1:1. Франція—Боснія. 1:1. Австрія—Німеччина. 1:3. Шотландія—Угорщина. 0:3. Іспанія—Венесуела. 3:2.
Англія—Україна. 3:0. Голи: Бекгем, 27, Оуен, 50, Райт-Філліпс, 72.
Англія: Джеймс, Невілл (Джонсон, 46), Коул (Каррагер, 62), Джеррард (Даєр, 46), Террі, Кінг, Бекгем, Лампард, Сміт (Дефо, 46), Оуен, Батт (Райт-Філліпс, 52).
Україна: Шовковський, Несмачний (Радченко, 64), Федоров, Тимощук, Єзерський, Шелаєв, Шевченко (Воронін, 52), Русол, Гусєв (Кормильцев, 64), Ротань (Закарлюка, 67), Воробей.
Попереджено: Русола, 10, Тимощука, 33, Вороб’я, 61.
Арбітр — Майкл Маккаррі (Шотландія).
Ньюкасл. Стадіон «Джеймс парк». 35 357 глядачів.
Уже повернувшись до Києва, ми з Олегом БлохІним сіли поруч на лавочці осторонь, чекаючи черги для проходження паспортного контролю.
— Треба буде не читати газет днів зо три, — сумно зауважив він. — Зрозуміло, що рахунок розчарував прихильників збірної. Але емоції тут не найкращий спільник. Варто усвідомити, з якою командою ми грали. Англійці зі шкури пнулися, щоб реабілітуватися за невдало проведений фінальний турнір Євро-2004. Інша річ, що ми провалили другий тайм. Це вже неприємна тенденція — втомлюватися після перерви. Так було і в Парижі у грі проти французів. І от тепер подібна картина в Ньюкаслі. Над цим треба серйозно замислитися клубним тренерам.
Сьогодні ми програли елітній команді. Хоча, як на мене, результат не відображає того, що відбувалося на полі. У першому таймі ми мали досить моментів, щоб забити, та, на жаль, реалізувати їх не зуміли. А от суперник продемонстрував, як це робиться. Наші молоді гравці, до речі, отримали добрий урок. А від своїх слів про перемогу у груповому турнірі не відмовляюся — виходитимемо на поле і боротимемося за перемогу в кожному матчі. Інших футболістів не буде. Що маємо, те й маємо. Прикро, але не всі гравці відповідають рівню збірної.
— Ви можете назвати конкретні прізвища?
— Не коментуватиму, бо це наша внутрішня справа.
— На післяматчевій прес-конференції в Ньюкаслі ви сказали, що домовилися, що Андрій Шевченко зіграє хвилин шістдесят, бо в нього днями матч за суперкубок Італії. Але те, що продемонстрував наш лідер, важко назвати грою...
— І тут нічого більше не почуєте від мене...
Гаразд, якщо тренерові вести розмову на цю тему ніяково чи не можна з якихось причин, то нам про це сказати варто. Склалося враження, що капітан збірної України просто відбув номер. За винятком кількох моментів на старті, коли він брав участь у створенні гострих моментів. Особливо блискуче Шевченко зіграв на 13-й хвилині, коли майстерно обіграв суперника і виклав м’яча під удар Ротаневі. Але той розгубився і пробив, мов з переляку, вище воріт.
Надалі Шевченко особливо не рвався в бій. І це було дуже помітно на тлі дій його зіркового опонента Девіда Бекгема. То був справді лідер колективу, бився він не шкодуючи живота по всьому полю від першої і до останньої хвилини. Забив нам м’яча, зробив блискучу результативну передачу своєму партнерові по мадридському «Реалу» (теж не останньому клубові в Європі) Майклові Оуену...
Заради слід сказати, що в першому таймі, особливо в його середині, українська команда показувала цілком привабливу гру, була близька до успіху. Однак не реалізувала бодай моменту. Хоча таки не треба забувати, де і проти кого вона грала.
З тренером англійців та їхнім капітаном, як кажуть, вживу поспілкуватися нам не пощастило, бо поспішали додому. Обидва ці герої давали інтерв’ю своїм телерепортерам. І все-таки ми встигли послухати їхні інтерв’ю, трансляцію яких вели на монітори у прес-центрі.
Свен-Горан ЕрІкссон:
— Я дуже радий за свою команду. Особливо за Бекгема. Не розумію, чому його весь час критикують?! Він —найкращий гравець збірної Англії. В ньому я ніколи не сумнівався. Його сьогоднішня гра стала відповіддю на всі критичні стріли. Мені сподобалися всі 90 хвилин гри, і я задоволений усіма, хто грав сьогодні. Відзначу помітний дебют Шона Райт-Філліпса, уявляю, як радів голу його батько! Нам потрібно було якнайкраще проявити себе у грі з Україною. Але попереду важливі офіційні матчі, і в жодному разі не можна розслаблятися.
Девід Бекгем:
— Усі наші задуми здійснилися. Мені було приємно зробити голеву передачу моєму новому партнерові по «Реалу» Майклу Оуену — він багато працює на полі, і цей гол справді заслужив. Нам потрібно було повернути впевненість у собі після провалу на Євро, нам усім доконечно потрібен був цей успіх — і вболівальникам, і команді, і тренерові. Як-то кажуть, українці потрапили нам під гарячу руку. Хоча я вважаю, що ця команда досить сильна...
А нам залишається сподіватися, що українська збірна 4 вересня в Копенгагені в поєдинку з данцями підтвердить слова й оцінки видатного гравця.
Ньюкасл—Київ.
Дякуємо керівництву ФФУ за допомогу в організації цього матеріалу.