Сьогодні всесвітньо відомому фізіологу, Голові Верховної Ради УРСР у 1985-89 рр., академіку Платону Григоровичу Костюку виповнюється 80!
Він народився у сім’ї службовців у Києві. У роки Великої Вітчизняної війни П. Костюк був фельдшером окремого резервного батальйону. Платон Григорович, за освітою медик і біолог, — лауреат кількох державних премій СРСР і України, Герой Соціалістичної Праці, депутат Верховної Ради України 9-го, 10-го, 11-го скликань. У 1980-85 рр. очолював комісію з охорони здоров’я. Член семи іноземних академій. А крім того — беззмінний член Президії НАН. Цього року виповнюється і 50 років його праці в Інституті фізіології.
Уся наукова діяльність ювіляра (а основні напрями його праці — загальна фізіологія нервової системи і мембранна біофізика) була присвячена грандіозній меті — розгадці потаємних механізмів функціонування людського мозку. Він годинами може тримати публіку в напруженні й розповідати про секрети інтуїції і пізнання свідомості... через саму свідомість. І хоча Платон Григорович дещо скептично ставиться до нетрадиційних методів лікування, проте за натурою він невиправний оптиміст і зовсім не відкидає можливості появи елементів свідомості у... електронно-обчислювальних машин. Було б несправедливо обійти і спортивні здобутки Костюка. Так, він і досі грає на рівних на тенісних кортах з іменитим Андрієм Медведєвим.
Він сподівається, що інтелектуальний потенціал нашої нації справедливо віднесуть до найвищих загальнодержавних цінностей, і українці ще довго пишатимуться своєю науковою елітою.
Як і Вами, шановний Платоне Григоровичу. Колектив «ГУ» щиро бажає вам міцного здоров’я і ще довго тримати комплекси нейронних мереж у напрузі!